EM-sommar

Nej, jag tänker inte ta upp varken turbulensen i Degerforspolitiken eller den på riksnivå. Det enda man väl kan konstatera är att politik inte alls är så tråkig som många säger. Det “rockar fett” på alla nivåer.

Tur att vi mitt i dessa soppor har fotbolls-EM. Jag var ganska likgiltig några veckor innan. Jag tror det har haft att göra med pandemin och alla publikfria matcher som känts lite väl avslagna. Men när väl allt drog igång vaknade fotbollssjälen i mitt bröst. Nu har jag sett en hel del och kunnat njuta av flera fantastiska matcher. Det är skönt att ibland kika på fotbollsmatcher där man är helt neutral. Upplevelsen blir en annan. Givetvis blir det ett annorlunda engagemang när Sverige eller för den del England spelar. England har alltid varit nummer två för mig efter Sverige. Det av flera skäl, kanske mest för att man är uppväxt med Tipsextra, men också britternas fantastiska inställning till spelet. Få är de engelsmän som ligger och ylar på plan efter en smäll. Det hedrar dem. Även Italien har en given plats i mitt hjärta. Det av helt andra skäl som mer stavas passion från ett helt folk. 

Fotboll är magi. Få andra skådespel kan tävla mot en bra fotbollsmatch. Hjärnornas kamp mellan coacherna, lagens kamp på planen och publikens kamp på läktarna. Svårslaget!  

Inramningen till ett fotbollsmästerskap skapar alltid rubriker. Under nuvarande EM gäller det tävlingen mellan SVT och TV4. En smaksak vem som leder den kampen, men personligen håller jag på SVT:s gäng. Frågan är väl hur många experter det går på en sändning och man blir imponerad över hur man kan få med så många vinklar, analyser, synpunkter och tyckanden under alla dessa timmars försnack.

Om jag för en stund sätter mig på gnällbänken och tar på mig kritikerhatten så blir det för mig lite för mycket. Först en timmes studioanalyser. Därefter en kommentator som tror han kommenterar för radio och en expert som efter varje situation på planen ska hålla en tre minuters lång analys av vad som nyss hände och varför. Sedan får vi alltihopa återupprepat i halvtid och efter matchen, tillbaka hos studioexperterna. Gärna med lite grafik som ska visualisera expertens subjektiva funderingar. Som om jag måste återuppleva varje detalj för att förstå vad jag nyss sett. Kan det vara så att instruktionerna till Hasse Backe (han är överlägset värst i att leverera oväsentligt pladder) och övriga bisittare går ut på att alla som tittar på TV är okunniga idioter. 

Studiosnacket kan dock ibland vara intressant. Här kan ibland givande samtal lyfta helheten. Jag har svårt för Nannskog men gillar Therese Strömberg och tycker Ola Toivonen klarat sig utmärkt. Det säger jag inte bara för han är från Degerfors. Han tillför en dimension som de andra inte har. Han har spelat med nästa alla spelarna i det svenska landslaget under Janne Andersson och kan ta med oss in i omklädningsrummet eller träningsanläggningen och återge de känslor som utspelas, inför, under och efter match.   

Som svenskar får vi hittills vara nöjda. Gruppseger före bland andra Spanien är imponerande. Fortsättning följer. På Stora Valla gör man nu iordning för publikmatcher genom att hyra in sittplatsläktare. Upp till 3 000 platser. Det ser ut som vi kan se fram emot en härlig fotbollshöst, också efter EM. Visst låter det fantastiskt!