Oseriösa uppfödare en stor anledning till många hundproblem

Artikel publicerad i Karlskoga-Kuriren 2010-08-24
Hundägaren har ett stort ansvar när det gäller våra, på senare tid, så omdebatterade hundproblem. Men, det vilar också ett stort ansvar på uppfödarna axlar hävdar Gittan Åsbom i Degerfors som har fött upp Rottweiler i ca 10 år.
I de allra flesta sammanhang då Danmarks Kamphundsförbud debatterats i Sverige har man varit rörande överens om, både bland lekmän och experter, att problemet egentligen inte är ett hundproblem utan ett mänskligt. Det är föraren/ägaren som har ansvaret för sin hund och sin hunduppfostran oavsett vilken ras man har i kopplet. Men är det så enkelt? Var någonstans kommer exempelvis uppfödaren in? Har inte de något ansvar alls?
Om man ser till den senaste tidens incidenter med hund där barn eller vuxna människor blivit skadade har det handlat om rasen Rottweiler. Rottweiler är en stor och robust brukshund, men den finns inte med på den lista av hundar som Danskarna förbjudit, ändå orsakar den tydligen mer skada än de så beryktade kamphundarna.
Gittan Åsbom i Degerfors är uppfödare av Rottweiler och mycket aktiv i hundkretsar.
Nå, är Rottweilern en farlig hund?
– Ja, absolut, svarar Gittan snabbt. I fel händer kan den definitivt bli det många skulle kalla farlig, men det kan å andra sidan alla hundar, fortsätter hon.
– Rätt uppfostrad och hanterad är det en fantastisk familjehund som är med på det mesta.
Är det då en slump att det sker så många olyckor med en Rottweiler inblandad?
– Nej, egentligen inte. Rasen har blivit populär och det sker en okontrollerad uppfödning styrd av oseriösa människor som ser en chans att tjäna lite pengar. De säljer sina hundar till precis vem som helst och det är ofta ostabila hundar med dålig mentalitet. Det är definitivt inte bra kombination.
Hur ser du då på uppfödarnas ansvar?
– Vi har ett väldigt stort ansvar, både för vilka hundar vi avlar fram och vem som får köpa. Som jag sa så kan en Rottweiler som inte får den stimulans som krävs bli en opålitlig hund. Det krävs kunskap, både hos uppfödaren och hundägaren, för att få den hund man vill ha.
– En uppfödare måste även vara ett stöd och hjälp till den som köper en valp, oavsett om det är en ny eller erfaren hundförare, säger Gittan. Inte bara lämpa av valpen och sedan stänga dörren.
– Jag har själv kennelträffar ett par gånger om året där mina valpköpare kommer för träning och ungänge. Då får jag också möjlighet att följa upp eventuella problem eller bara se om mina hundar har fått det bra. I övrigt löpande telefonkontakt med de flesta som köpt valp av mig.
Så, vad kraven på de som vill köpa en valp av Gittan Åsbom?
– Ja, de ska ha ett aktivt liv som gör att hunden får utlopp och stimulans för sina behov och egenskaper. Jag prioriterar de som tänker träna och tävla i bruksgrenarna eller ska ha hunden i tjänst. Helst ska de ha hunderfarenhet, men det är inte ett måste.
– De ska också vara villiga att hålla kontakten och helst inte bo mer än 25 mil bort så att de kan medverka på mina träffar utan att behöva åka för långa sträckor.
– Jag kräver också att hunden ska röntgas för att se så inga fysiska problem finns på bland annat höfter och knän. Hunden ska också mentalbeskrivas, det vill säga genomgå ett MH.
Och vad tycker du att en valpköpare ska fundera på innan de kommer till dig  eller till någon annan uppfödare?
– Att ta god tid på sig och inte köpa första bästa valp, bara för att den är så söt. Ta reda på va de raser de funderar på har för egenskaper så att de passar in i det liv de just nu lever.
– Besök och kolla upp flera uppfödare. En seriös uppfödare har statistik om föräldradjur och tidigare kullar som kan vara intressant att ta del av, fortsätter Gittan. Det ligger oftast ute på deras hemsidor och är därmed lättillgänglig information.
– Köp endast SKK-registerade hundar även om detta inte heller är någon garanti, fortsätter Gittan.
Att uppfödaren säljer under Svenska Kennelklubbens (SKK:s) flagg behöver tyvärr inte betyda bra uppfödning. Kraven är alldeles för låga, säger Gittan missnöjt. Det är alldeles för enkelt att dra igång kennelverksamhet.
– Försök också få tag på aktiva hundägare, besök en brukshundklubb eller en träningsgrupp.
– Hos mig får man heller inte välja valp om det inte visar sig att det är väldigt jämna i sättet. En nybörjare kanske ska ha den lugnare tiken, medan den som ska ha en hund för tävling kanske ska ha den något livligare hanen. Det är inte alltid man kan utläsa skillnaderna, men hos vissa kullar är det möjligt.
Så, sammanfattningsvis så är det oseriositet och okunskap som ligger till grund för de, på senare tid, så omdebatterade hundproblemen? Det är inte bara viktigt att skaffa rätt hund utifrån intresse och familjesituation. Man ska även vända sig till rätt uppfödare också?
– Ja, avslutar Gittan. Många av de problem som uppstår skulle kunna undvikas på så sätt, det är jag väldigt övertygad om säger Gittan Åsbom och det syns på henne att hon menar vartenda ord.