Malin Müller – Från svältande barn till Shakespeare

Fakta:
Malin Müller
Född 1983 i Karlskoga
Familj: Mamma och bror samt sambo i Göteborg
Bor i Göteborg
Aktuell som en av de fyra ungdomarna som utgör två kärlekspar i handlingens centrum

Över en hamburgare med lite pommes frites berättar Malin Müller sin historia runt sin teaterkarriär och vad Teaterföreningen Lyset betytt för henne och hennes karriär. Mellan allvar och fnitter växer en bild fram om något som skulle kunna betraktas som ett himmelrike för en sprallig och utåtriktad karlskogatjej.
Teaterkarriären började som svältande barn i En Julsaga när den sattes upp första gången på Kungsteaterns scen. Då var Malin 11 år och hon beskriver det som det häftigaste hon någonsin gjort.
– Ja, absolut, så var det. Jag var ganska vild som barn och hade mycket för mig. Så då någonstans när jag gick i fyran kom jag i kontakt med kulturskolan och började med teater. Det var i den vevan som En Julsaga sattes upp och jag fick vara med. Det var Eva Dällerud och Kerstin Strand som fick mig hit till Lyset, berättar Malin.
Redan då öppnades för mig en helt ny värld som jag inte fattat att den fanns, säger Malin, och det är nästan exakt samma replik som alla andra teaterarbetare sagt som börjat sin karriär tillsammans med Lyset.
– Har de sagt det, säger Malin lite osäkert, ja, men för sjutton, så var det. Förutom lite aktiviteter på Kulturskolan spelade jag fotboll och hade väl aldrig tänkt på hur det funkade på en teater. Bara det att det fanns scenskolor var ju helt sjukt, helt utanför min begreppsvärld.
– Jo, man kan nog säga att en helt ny värld öppnade sig. Vi hade vansinnigt kul och jag har alltid känt mig trygg med gänget på Kungsteatern. Det har varit kravlöst och lustfyllt och vi har alltid fått en positiv stöttning i allt det vi gjort. Det avspeglade sig också på mitt gymnasieval som blev estetiskt i Örebro och sedan, när jag fick klart för mig att det fanns förberedande teaterskolor, så var det en självklar väg att gå. Då fick också fotbollen i Bråtens IK på båten.
Under tiden var det teater inom Lyset som gällde. Bland annat spelade vi Ronja under den här tiden, men också en hel del annat.
– Efter gymnasiet kom jag in på en förberedande utbildning i Skara och därefter på scenskolan i Göteborg. Vid båda dessa tillfällen har jag fått hjälp av Peter Krantz när det gällt mina prover, förutom den utbildning det har gett mig att få vara med i alla Lysets uppsättningar.
Och allt detta har nu utmynnat i en professionell teaterkarriär?
– Ja, det kan man väl säga, jag har just lämnat Jönköpings länsteater och det var meningen att jag skulle tillbaka dit i höst och spela En Julsaga tillsammans med Hanna Schön som ju också kommer från Karlskoga och Lyset. Men eftersom hon nu är gravid och detta tillstånd även smittat av sig på mig så får det vänta lite. I stället blir det då barnafödande någon gång i december, säger Malin och ser inte ett dugg olycklig ut för det vilket ju i och för sig inte är svårt att förstå.
– Det kanske i stället blir En Midsommarnattsdröm lite längre fram, också det i så fall ihop med Hanna Schön, en mer traditionell uppsättning är den som vi nu repar.
Ja, för nu är ni mitt uppe i repetitionerna. Vad säger du om Gustav Deinoffs idéer?
– Allt är ju helt lysande. Jag blir alldeles varm i hjärtat bara jag tänker på hur fantastiskt allt detta är, säger Malin och det ser verkligen ut som om hon menar det.
– Det är fantastiska människor med och Shakespeares pjäs som en nutidshistoria utspelad i Karlskoga är bara helt galet. Det ska bli så otroligt kul att få var med i detta, avslutar Malin och tuggar i sig några pommes frites innan det är dags att ta scenen i besittning för nästa reppass.

BJÖRN REIMERS