Recension Nordman

Statt i Karlskoga  januari 2010

Nordman

Harmonin tillbaka med Pys återkomst
Det startade för 16 år sedan på ett sätt som har få jämförelser i svensk musik, alla kategorier Över en natt blev hårdrockaren Håkan Hemlin och riksspelmannen Mats Wester en var mans angelägenhet under namnet Nordman. De slog an en ton hos hela svenska folket och fick en publik som sträckte sig från de yngsta dagisbarnen till de äldsta pensionärerna. Håkan Hemlin beskriver första spelningen som helt galen och med någon form av ”Beatleskänsla”.
I förra veckan släppte Nordman sin sjätte platta och i fredags var det releaseparty. Ett tillfälle att testa sina fans lite extra berättar Mats när Kuriren får en pratstund med grabbarna några timmar innan turnépremiären i Karlskoga på fredagskvällen.
– Ja, vi utsatte vår publik för en lojalitetstest genom att lotta ut tatueringar där motivet var vårt eget emblem. Vi hade tatuerare på plats och man skulle få göra tatueringen tillsammans med Håkan. Hur gick det då, jo, drygt 400 personer var beredda att föreviga Nordmans logga på sin kropp, ett betyg som nog bara Harley Davidson och några av de största fotbollsklubbarna kan matcha.
Det är ett nytänt Norman som startar sin promotionturné i Karlskoga. Plattan Korsväg är på många sätt en steg tillbaka till den tid då allt startade. Mycket tack vare att Py Bäckman återförenats med Håkan och Mats och därmed på någotvis slutit cirkeln.
– Jovisst är det så, säger Mats. Trots att Py inte är med på scenen är hon en stor del av Nordman så det är klart att det är speciellt att hon är tillbaka. Hon har ju den där klockrena fingertoppskänslan att hitta den rätta stämningen i texterna utifrån vår musik.
Nordman hade några vansinnigt intensiva år 1994-98 då duon abrupt tvingades lägga ner som en konsekvent av Håkan Hemlins accelererande drogmissbruk. 2004 träffades de igen. Håkan hade nyligen kommit ut från ett behandligshem, var drogfri och sökte då upp Mats. Under mellantiden hade de inte setts eller hört av varandra en enda gång.
Genast hamnade de i Mats källare där han har en egen studio och mer eller mindre genast började de skapa musik.Efter att ha fått frågan skickade de in en låt till 2005 års Melodifestival, något som gick över förväntan.
Varför Melodifestivalen, det kan väl inte ha varit självklart?
Nja, säger Håkan, det var nog lite med beräkning. Det blev en bekräftelse på att vi var igång igen och publiciteten runt evenemanget är inte att förakta.
Facit har vi ju, det gick ända till final precis som tre år senare där man i duell slog ut självaste schlagerdrottningen Carola Häggqvist.
Nu tågar Nordman vidare i svallet från sin nya platta, två killar som gillar musiklivet mer än någonsin och som efter återföreningen med Py Bäckman har hittat tillbaka till den genuina folkmusikrocken som tog dem till skyarna under några vansinniga år på 90-talet.