Packmopedturnén till Rudskoga

MUSIK
Packmopedturnén 2010
Rudskoga Hembygdsgård
Medverkande: Göran Samuelsson, Plura Jonsson, Sara Löfgren, Ola Magnell och Dregen
Bandet: Bengan Blomgren, Bengt Bygren, Robert Henriksson och Fredrik Svensson.
4 kurrar

När rockpoesin kom till byn
När packmopedturnén 2010 kom till Rudskoga gick byborna man ur huset, trots att vädrets makter gjorde allt för att försätta det mesta under vatten. Något som gjorde starkt intryck på de gästande artisterna. Å regnet det bara öste ner….
– Jag är rörd över att ni bara orkar stå här, sa Sara Löfgren när hon intog scenen vid Rudskoga hembygdsgård.
– Vänta, jag ska bara spotta ut snuset först, fortsatte hon efter att först ha bytt gummistövlarna mot pumps.
Jo, förutsättningarna kunde vara bättre. Efter att packmoppegänget gjort sina soundcheck och åkt för att vila före giget var det inte på mopparna de återkom, nej det fick bli taxi. Å regnet det bara öste ner….
Väl på plats inför, 550 regnklädsristade åskådare och en skog av paraplyer var det dock inget fel på värmen från scenen. Detta trots att de tidigare under dagen avverkat nästa tio mil i ett veritabelt monsunregn på vägarna mellan Filipstad och Rudskoga.
Kanske är det två av våra allra främsta rockpoeter, Ola Magnell, kallad vår tids Bellman och Plura Jonsson, som i år åker på Göran Samuelssons mopeder genom Värmlandsskogarna. Båda har åkt tidigare, men inte tillsammans. Plura har också tagit över den tidigare nestorn Totta Näslunds moped, vilket i sig måste vara en extra ynnest, för det är heller inte vem som helst som får åka med i detta gäng. Enligt Göran är det kö inför varje år. Detta är den sextonde i ordningen och den första gången turnén landade i lilla Rudskoga.
Förutom dessa texthäxmästare, lägg därtill Göran Samulessons och Sara Löfgrens låtsnickeri samt  Dregens härliga utstrålning så förstår alla att det  var en kväll att minnas. För upplägget är lysande. Det är inte så att artisterna har enskilda avdelningar I början körs varsin låt där de efterhand presenterar varandra. Sedan går det lite i varandra och i samtliga fall stöttas var och en upp av de övriga. Det blir även några duetter, kvällens höjdare kanske var när Plura och Dregen gjorde Cornelis Vreeswijks ”Somliga går med trasiga skor” tillsammans. Årets joker är definitivt Dregen. En katt bland hermelinerna kanske någon tycker, men icke. Han sätter extra färg på det hela med sina rockriff och karaktäristiska stil vid mickstativet.
Göran pillar också in små historier från tidigare turnéer, det finns ju en del att ösa ur efter 16 år på vägarna. Visst, det hackar ibland, men det är grymt!
Men som sagt, den största elogen kanske ändå Rudskogaborna ska ha. Ett välregisserat arrangemang där det bland annat lottades ut en packmoped till en lycklig besökare. Lite förtäring i paus och framförallt ett väldigt glatt humör under sydvästar och paraplyer. Å regnet det bara öste ner……

BJÖRN REIMERS