När bluesen kom till hyttan vid Karlsdal

I Karlsdal ett par mil från Karlskoga bor det ca 150 personer. På söndagskvällen femdubblades innevånarantalet för en dryg timme genuin blues. Hemmasonen Nikke Ström bjöd in sina polare i Ronander Blues och gav den stora publiken en skön upplevelse.

– Det var en liten chansning, säger Cecilia Pettersson i Karlsdals byalag. Det är svårt att veta hur många som skulle komma, men humöret var på topp någon timme innan utannonserad tid.
Detta trots att mörka moln rullade in över hyttruinen samtidigt som en ström av folk kom samma väg.
– Rekordet ligger runt 500, berättar Cecilia vidare. Det var vid någon av Lysets teaterföreställningar av Ronja Rövardotter. Vi hoppas givetvis på nytt rekord. Det är några år sedan sist vi hade något här, så det är på tiden att något händer igen, säger Cecilia som samtidigt berättar att byalaget har en hel del andra aktiviteter under året.
Jo, och så blev det. 800 personer vallfärdade ner till den gamla ruinen. Människor i alla åldrar med förväntan om en skön blueskväll.
Hans Greek, ordförande i Karlskoga Rock & Blues Club med kompisen Jimmy Eriksson bänkade sig tidigt för att få bra platser. Kul att få hit sådana celebriteter tyckte Hans.
”Back to the Roots” sjunger Mats Ronander i en av låtarna, och det kan inte sägas bättre. På scenen det mest genuina man kan hitta i detta land vad gäller bluestolkning. Sedan ett helt koppel av bluesstandards uppradade som på ett pärlband, gav en eftermiddag att minnas.
Mats Ronander kanske är landets bäste bluestolkare på sitt munspel. Nikke Ström en fantastisk basist som går in i sin egen bubbla efter några låtar. Bengan Blomgrens underfundiga gitarrspel kompletterar ”Mallas” mer genuina och Tomas Olsson på trummor ger magnifikt understöd. Ja, dessa fyra herrar tog med publiken på en mäktig resa i bluesträsket.
Tack vare denna publiksuccé lovade Nikke Ström, sommarboende alldeles intill hyttruinen i Karlsdal, att detta skulle få en uppföljare nästa sommar. Kanske vi då får se Nationalteaterns Rockorkester och kanske har den vackert belägna platsen vid ruinen hittat ett koncept som skulle hålla för ett projekt varje år.