Lau Backar – Andreas Petterssons hyllning till sin barndoms Gotland

CD
Lau Backar – Gotland on Guitar
Andreas Pettersson, gitarr
Daniel Tilling, piano
Josef Karnebäck, bas
Sebastian Ågren, trummor

Recension publicerad i KT/KK 2017-10-13Jag tror musik är som bäst när den berättar något, en historia, kanske ett möte. De bilder som stundom uppenbarar sig hos mig är sannolikt inte alltid samma som kompositören, men i detta fall, när Andreas Pettersson skapat musik som kokats ihop till en gotlandsgryta skapad av barndomsminnen kan även jag känna av ön i hans toner, trots att jag faktiskt aldrig varit där.
Den oerhört begåvade gitarristen Andreas Petterson ger av sin barndom på Gotland i skivkonvolutets texter, bland annat hur hans mormor berättade om den tidigt bortgångne morfar Rudolf från Lau socken på södra Gotland. Hur dessa berättelser till slut blev låten Lau Backar som också är titellåt till nya plattan Lau Backar – Gotland on Guitar. Det är denna platta dessa rader handlar om. Nio låtar varav fem är Andreas egna. Titellåten inleder och smyger igång den hela i en mjuk ballad på akustisk gitarr. Gotländsk bröllopssamba följer och är precis som en samba ska vara, medryckande. Det känslosamma fortsätter i Mair Stain för att ta lite mer fart i Antapology, kanske ändå min favorit på plattan trots att låten har en ganska grym bakgrund och som Andreas kallar för en ”ursäkta-och-förlåt-låt” men där också övriga medmusikanter presentera sig lite närmare.
Avslutande Bluesette är givetvis en hyllning till Toots Thielemans och ett möte med den store jazzgitarristen och förebilden. Den svenska texten av Hasse & Tage slutar med ”en sommarvals om ingenting alls” vilket Andreas Petterssons platta är rena motsatsen till.
Andreas är en både teknisk och känslomässig virtuos som smeker fram balladens enkelhet för att sedan explodera i vansinniga turer över greppbrädan. Tillsammans med sina medmusikanter har han skapat en jazzplatta att krypa upp i soffhörnet med tillsammans med något gott i glaset och bara njuta.
Björn Reimers