Diving Duck  – Tvättäkta blues från rötterna

Diving_Duck_webb

BLUES
Karlskoga Rock & Bluesklubb
Diving Duck
Gamla Pumphuset
Richard Danielson, sång, munspel och gitarr
Janne Arljung, gitarr
Clas Gustavsson, trummor

Recension i KT/KK 2017-04-11
Senaste giget de hade tillsammans var för 30 år sedan. Det märktes, för sällan har jag sett ett gäng grånande herrar utstråla en så intensiv och sann spelglädje som dessa fyra. Med facit i hand är det oförskämt mot den svenska bluespubliken att de inte gått ur idet tidigare. Visst, Clas och Richard har under åren spelat ihop under namnet Baba Blues, med det i en annan musikalisk skepnad. Diving Duck lirar blues från tårna, dammigt, skitigt och äkta.
Klädd i en vacker och äkta hövdingkaftan från Mali satte sångaren Richard Danielson färg på denna kväll och lade sin själ i giget från den allra första tonen. Det är, som sagt, rått och väldigt äkta och hans röst kompletteras på ett ypperligt sätt av Janne Arljungs gitarr och den ryggrad som bas och trummor skapar. De här killarna har lirat blues i hela sina liv och är det någonstans klyschan, de har det i blodet, stämmer, så är det definitivt här.

Mycket av inspirationen kom från den brittiska bluesen när vi startade berättar Janne Arljung, vilket också bevisades även denna kväll med ett koppel av låtar från Peter Greens penna. Men också låtar som Elmore James, Dust my Blues. Albert Kings, I Play The Blues For You och Freddie Kings, Help me Through The Day som bandet ägnade till det tragiska terrordådet i Stockholm på fredagseftermiddagen.
Det framgick i en artikel om Diving Duck att Clas och Richard träffades första gången på spelmansstämma i Bingsjö. Intressant eftersom det egentligen inte är så långt som man kan tro från våra nordiska musikrötter till bluesen. Men, nej säger Richard, det var inte spelmännens toner som lockade, det var de sköna damerna som drog. På kvällarna sjöng vi blues kring lägereldarna berättade Richard med ett brett leende på läpparna.
På scen denna kväll dök också en annan bluesman upp, nämligen PG Gustavsson från bland annat Blueass Bluesband. P G hade lånat ut sitt PA till grabbarna i Diving Duck och därmed också ett litet gästspel som bevisade att det finns en hel del blues i den killen också.
Att dessa grånade män är självklara till nästa bluesfestival i stan känns som självklart. Jodå, även grabbarna i Karlskoga Rock & Bluesklubb funderade i den riktningen. Så missade du denna kväll så kanske du får chansen igen till nästa vår, men vad jag förstår så kommer de att dra runt på olika bluesscener en hel del innan dess. Håll ögon öppna för det här får du bara inte missa.

Björn Reimers