Christina Gustafsson – en jazzens vårvind

MUSIK
Cupol Jazz & Blues Club
Christina Gustafsson, sång
Max Schultz, gitarr
David Karlsson, piano
Svante Söderqvist, bas
Chris Montgomery, trummor
Betyg 4

Publicerad i KT/KK 2014-03-07
Ibland är den enklaste verklighet svår att beskriva. När något stort och komplext blir enkelt och självklart, då är det ibland tufft att finna de rätt orden.
Christina Gustafsson och hennes medmusikanter kom som en jazzens vårvind till Karlskoga jazzklubb. Daniel Karlssons piano som en porlande, emellanåt yster vårbäck i sina makalöst fantasifulla improvisationer. Stödd av bas och trummor som ett taktfast takdropp ner på förstubrons träplankor och med Max Schultz gitarr, mer som den första vårdrinken, lite smått berusande och där isen klickar vackert mot glaset. Christina själv som den vår vi nu upplever, lite lågmäld i början innan den mer påtagliga värmen spred sig genom tunna molnslöjor när solens ljus helt och fullt fick fäste.
Christina är inte en sångerska med kompband utan det vi upplever är en komplett enhet där allt passar in. Hennes röst är det femte instrumentet som åker kana i oktaverna och leker tafatt med sina medmusikanter. Upplevelsen är total.
Christina skriver det mesta hon framför själv. Några jazzstandards blandas in, men jag gillar mest hennes egen musik. Små berättelser i texterna som harmoniserar väl med det musikaliska. Tycker mig känna en liten smekning av popballader från 60-talet i vissa partier blandat med medmusikanternas improvisationer som är knökafulla av sprudlande lekfullhet.
Hennes egen Moments Free är, enligt Christina, sprungen ur hennes kontakt med babysim. Imponerande att man kan få ut så mycket musik av att hålla en liten baby under vatten är bara det beundransvärd. Ett skönt basintro och en häftig gitarr förstärkte den känslan.
Lite improvisation fanns även i låtvalen, som jag tror inte riktigt följde grundmanus. Kanske gav den entusiastiska och kunniga publiken ändrad sinnestämning hos Christina under kvällens lopp. Ett skönt arrangemang på Stormy Weather gav fullt utlopp för hela bandets lekfullhet och improvisationslusta. Något som publikens gensvar skvallrade om. Christina Gustafsson har varit på jazzklubben i Karlskoga vid två tillfällen. Båda kan beskrivas med ett enda ord. Succé!
För att avsluta där jag började, när det enkla och genuina sammansmälter får anrättningen äkthet och innerlighet. När små leenden smyger sig in i musikanternas anleten mitt i ett soloparti då vet man att det håller på att skapas magi. Så var det på jazzklubben i onsdags. Då blir livet enkelt för en stund, precis här och nu.

BJÖRN REIMERS