Anneli Evaldson – en favorit i repris

Publicerad i Karlskoga Tidning 2012-03-02
För knappt ett år sedan, den 18 mars 2011, avslutade jag en recension från Cupol Jazz & Blues Club enligt följande: ”Karlskoga jazzklubb har fått en ny jazzprofil att älska. Jag gissar att det inte tar alltför lång tid innan Anneli Evaldson är tillbaka på Harry´s tiljor i Karlskoga”. Jag fick givetvis rätt, det tog inte ens ett helt år. På onsdagskvällen stod hon där igen, under rubriken ”Publikfavorit i repris”. Lika glad, lika fokuserad, lika sprudlande och med ett band bakom sig som till två fjärdedelar var detsamma som förra gången. Kanske glittrade Anneli lite extra denna gång, jag tycker att det alltid finns en extra strålglans i ögonen på en gravid kvinna, något som Anneli stolt proklamerade att så var fallet samtidigt som hon gärna visade konturen av en begynnande mage för publiken.
Det här är nog en av de bästa klubbar jag någonsin spelat på sa Anneli under en pratstund i pausen. Det är så varmt och genuint här och det är härligt med sådana eldsjälar som Acke (Svensson).
Jo, och den kärleken är ömsesidig, om detta råder det inget som helst tvivel.
Anneli Evaldsons repertoar är välblandad, hon öser skatter ur den amerikanska sångboken, kanske ett måste i hennes genre. Inledningen Dinah Washingtons ”What a Difference a Day Makes” satte kvalitetsribban för kvällen men även om Anneli Evaldson ger en mycket personlig touch till melodier som denna så är min personliga uppfattning att hon ska göra mer eget material. Kvällens höjdare var hennes egen ”Just in Case” som också är titelmelodin på Annelis senast utkomna platta. Här får hon ut det genuina i sin röst och sin personliga utstrålning när hon beskriver olycklig kärlek i London.  Lägg därtill Filip Jers fantastiska munspel som i sina solopartier tar oss med på en folktonsresa ut i hans eget universum. Jers är en mästerlig musikant, han vrider och vänder på harmonierna, han kliver, gungande i knävecken, utanför alla ramar, in i dimensioner som bara är förunnat en verklig virtuos.
I april kommer Anneli Evaldson ut med en ny platta producerad av trumpetaren Peter Asplund och med gitarristen Andreas Pettersson i kompet. Något att gotta sig åt tills Anneli återigen står på någon scen i Karlskoga.  Här är famnen alltid öppen för begåvningar med stort hjärta för jazzen och det har sannerligen Anneli Evaldson.