Recension ”Rabarber”

LYRIK
Rabarber, dikter om kärlek och vardag
av Olle Johansson
Utgiven på eget förlag i samarbete med
Podium Distribution.

Kärlek och saknad i vardagen

Visst behöver vi ibland läsning som leder till eftertanke och som skapats någonstans i ett inre, men som kanske inte är så självklara. Eller också är det precis vad de just är, självklara.
Olle Johansson är i grunden från Hedemora i Dalarna men är numera bosatt i Stockholm. Rabarber är Olles sjätte bok, en lyrikbok skriven i prosadiktform och som tar oss igenom något vi alla har en relation till, nämligen vår vardag.
Olle hanterar sina texter med en enkelhet som tilltalar, men som ibland också svävar ut i någon form av surrealism. Det blir nästan som dagboksanteckningar, anteckningar av saknad och i ensamhet, men också i kärlek till livet och till någon. I ensamheten finns den svunna kärleken som ständigt återkommer, emellanåt lite bittert, men samtidigt med en sorts glimt i ögat. Det finns minnen, nostalgi, nutidsvardag och oviss framtid i Olles vardagsbilder under rubriker som ”Barnatro” ”Mono” och ”Någonting har hänt”.
Jag gillar meningar som ”Vi möttes av en slump. Mellan otro och otroligt” eller ”Han som ler på 54:ans buss är troligen utvecklingsstörd”. Det finns många härliga sådana sentenser och knorrar i en bok om det vi alltid har runt omkring oss, vardagen.
BJÖRN REIMERS