Ulf Wadenbrandt – handelsresande i musik

Hårfager dirigent. Han utgår från Vänersborg, men har hela världen som sin arbetsmarknad. Ena dagen i Gislaved, den andra i Moskva. I planerna ligger ett tiotal konserter i Kina. Ulf är redan bokad in i 2018, så att hans koncept och hans enorma entusiasm burit frukt är ett understatement.

Förutom att Ulf Wadenbrandt åker världen runt och dirigerar filmmusik, TV-shower med mera så har har han skapat en alldeles lysande affärsidé, nämligen ge olika orkestrar ett färdigt material att jobba med, arrangerat och orkestrerat, som underlag till en konsert på olika teman.

Det finns, som i Karlskoga denna helg, 60-talsmusik, men också Ted Gärdestad, Queen och Beatles för att nämna några. Mappar med musik som också hela tiden utvecklas. Materialet skickas ut och sätts i händerna på respektive orkester. Sedan åker Ulf ut och repar ett antal gånger tillsammans med musikanterna för att sedan genomföra konserten.

Lyckad idé

En oerhört lyckad idé som Ulf kört runt med i 5-6 år. Han är redan inbokad för en ny konsert i Karlskoga nästa höst.

– Ja, det är väldigt lyckat, alltid fullsatt, säger Ulfs högra hand, Åsa Ottosson. Åsa är Ulfs koordinator som ser till att allt funkar och att alla får det de ska.

– Det skulle aldrig gå utan Åsa, säger Ulf och medger att det kan bli lite förvirrat ibland.

Fullt fokus

– Men när vi väl står på scenen med orkestern är det fullt fokus, säger Ulf. Det är viktigt att ta alla på fullt allvar. Alla måste få ta plats och det viktigaste är ju, i slutändan, att vi har förbaskat skoj tillsammans. Vi gör 2-4 repetitioner inför varje konsert. Då är det full uppmärksamhet som gäller. Vi kan ha åkt i 5-6 timmar till repetitionen, men det får inte märkas.

Det glöder om Ulf när han berättar. Inget får lämnas åt slumpen. Publiken ska få sitt, varje konsert är unik. Det visar Ulf inte minst på scenen där hans engagemang flödar ut över både orkester och publik.

Ödmjuk

Samtidigt är Ulf Wadenbrandt en oerhört ödmjuk kille som tar sig tid att snacka med folk och tacksamt ta emot allt beröm. Det finns många i publikhavet som kommit enbart för Ulf, oavsett vad som framförs på scenen. Ett gott betyg till den hårfagre dirigenten som har magin att få med sig alla i den orkester han står inför att göra sitt allra bästa.

Det väntas många fullsatta hus i hans musikaliska gärning framöver. Snart tillbaka i Karlskoga igen. Det är det många som ser fram emot.