Succé för både Nationalteatern och Golden Times

MUSIK
Nationalteaters Rockorkester
Golden Times, Degerfors Folkets park
Ulf Dageby – gitarr och sång
Håkan Nyberg – trummor
Nikke Ström – Bas
Mattias Hellberg – sång
Håkan Svensson – gitarr

Stämmer in med Nikke Ströms hyllningsord till Jessica Gustavsson och Linda Höjer. Grattis tjejer till en succékonsert med Nationalteatern och lika mycket grattis till publiksuccén. Ni trodde på er idé och har kört den i mål två år i rad.  Nästa år är det redan tradition.
”Vi fortsätter spela rock´n roll men vi håller på att dö” kanske skulle kunna stämma in på Nationalteaterns Rockorkester, gubbarna har ju blivit lite till åren. Men, nej, fel, fel, fel, de håller verkligen inte på att dö, de är kanske mer levande än någonsin.
Det ligger en oerhört fascination i att se morfar skråla med tillsammans med sina barnbarn i låtar som ”Bängen trålar” och Speedy Gonzales”, för precis så var det i Folkets Park i Degerfors när Nationalteaterns Rockorkester stor på scenen. Lika fascinerande var det att se degerforsarna vallfärda Storgatan upp för att sammanstråla i Parken, ta en och annan pilsner, umgås och lyssna på skön nostalgimusik. Nostalgi för en del, men helt nytt och fräscht för andra. Längst fram vi kravallstaketet var medelåldern på den nivån att de flesta inte ens var påtänkta när Nationalteatern skördade sina framgångar från mitten på 70-talet. Så visst står det klart att Nationalteaterns budskap står sig, mer än trettio år senare. Och visst var alla låtarna med förutom redan nämnda. ”Barn av vår tid”, ”Lägg av!”,” Hanna från Arlöv” och naturligtvis ”Jack the Ripper”  med många flera. Publiken trivdes under den ljumma kvällningen där solen kröp ner bakom träden för att sakta  avrunda årets varmaste dag.
Det kändes också att bandet trivdes med sin publik, kanske speciellt karlskogasonen Nikke Ström som i stort sett befann sig på hemmaplan. Nikke var så exalterad att han bjöd upp vänsterns frontfigur i Degerfors, Peter Pedersen, att köra på ”Livet är en fest”. Något som Peter inte hade ett dyft emot, då han i andra sammanhang drar dessa låtar, då med lokala proggarna Red Hot Community. Kul att få göra det i original!
Efter sedvanligt ”en gång till!” blev det också tre extranummer, något som Nikke Ström påade som ”Vi har ju ändå inte varit här på 40 år, så vi kan lika gärna dra några låtar till”.
I sammanhanget måste också nämnas Linda Höjers och Jessica Gustavssons utmärkta initiativ att åter skrämma liv i den gamla Folkparken. Lika kul att ”folket” accepterat och går man ur huse. Tur med vädret denna gång som en extra bonus. Många lämnade parken efter Nationalteatern, men under konserten var det knökafullt framför scenen.
Ledarskribenten och positivisten Rolf Jansson brukar i denna tidning hylla företeelser som Degerfors IF, Musikkåren,Valsverket och familjen Landgren när han målar med sin kulturpensel. Nu spelar Linda och Jessica i samma division, det konstateras härmed med stor glädje, jag tror ni håller med mig.

BJÖRN REIMERS