Michal Nowak – en motvillig pensionär

LaGaylia och Michal Nowak

Publicerat i KT/KK 2014-04-09
– Nej, jag skulle gärna jobbat kvar några år till och även musicera mer än det nu har funnits utrymme till, jag är bättre än någonsin. Orden är Michal Nowaks. Han har precis landat sin avskedskonsert med favoritartisten LaGaylia Fraser inför stående ovationer och en konsert som kommer att sitta kvar i väggarna länge på Bregårdsskolans aula.
Michal har drabbats av regler som säger att han enbart får jobba två år extra, fram till 67 år. Där är det stopp för den hängivne slagverksläraren på Kulturskolan i Karlskoga, något som han har svårt att acceptera. Nu bär det istället av till Italien för en pensionstillvaro med sin dotter och ett barnbarn.
– Något jag tyvärr har försummat en del, säger Michal, men nu ska ta igen.
– Att få göra denna konsert har varit en önskedröm i sex år, berättar Michal. Ända sedan hon var här 2008 har jag försökt få till en repris. Nu passade det väldigt bra i samband med min pensionering, säger Michal och hyllar samtidigt hela det handplockade bandet inklusive gästsolister.
– Jag vet vilka jag vill ha, då blir det så här bra. En typisk kommentar från denne underfundige musikant.
Dock en liten undran. Inte kommer slagverkaren Michal Nowak att sitta still på en stol i Italien och bara njuta av god mat och värme. Nej, han kommer med all sannolikhet att gräva fram ett gäng likasinnade musikanter ur några skrymslen och dra igång något projekt det kommer att svänga om. Det är en inte alltför vild gissning. Grazie e arrivederci, Michal Nowak!

BJÖRN REIMERS