Magnus Lindgren briljerade och inspirerade

Publicerat i KK/KT i mars 2012
För några år sedan myntade Degerforstrombonisten Nisse Landgren uttrycket ”blåsardöden”. Vad han syftade på, med viss oro, var att valet av blåsinstrument stadigt minskar på våra musik- och kulturskolor.
Program som Idol och liknande främjar inte direkt tankarna att bli jazzmusiker. Där ska man bli en omedelbart firad stjärna vid mikrofonen vilket drastiskt har ökat intresset för solosång och dans.
I Kristinehamn är man dock av en annan uppfattning, åtminstone inom 0550 Storband och musikskolan.  Därför valde man att bjuda in jazzmusikern, kompositören och arrangören Magnus Lindgren till en konsert. Vidare en workshop tillsammans med musikkolans blåsare och en avslutande konsert tillsammans med musikskolans elever.
Karin Sahle, som är saxofonlärare och medlem i bandet, berättar att de träffade Magnus på en konsert i Karlstad för knappa två år sedan och bjöd då in honom. I söndags var det så dags.
Hur ser då en firad jazzstjärna som Magnus Lindgren på att åka ut på landet och hålla workshop för jazzintresserade ungdomar?
– Jag tycker det är jätteviktigt, säger Magnus som också han är lite bekymrad över det fallande intresset för blåsinstrumenten på skolorna.  Kanske bör man starta en kampanj, funderade han.
– Jag är så pass lycklig att jag idag kan försörja mig på min musik, jag tycker därför det är viktigt att kunna inspirera andra med samma intresse, fortsätter Magnus. Jag har ju själv varit ung och i samma situation som de ungdomar jag nu träffar.
Mathias Björlin, 18-årig saxofonist i 0550 Band och en av dem som får träffa Magnus under hans workshop.
– Ja, det är både nervöst och inspirerande. Jag tycker det är fantastiskt att få en sådan här möjlighet, säger Mathias. Att det inte bara är storstäderna som får chansen utan att Magnus också kommer till oss i Kristinehamn är glädjande.
Innan det blev verklighet med workshop var det konsert i Folkets Hus med Magnus Lindgren och 0550 Storband på söndagskvällen.  Där visade Magnus vilken stor musiker, låtskrivare och arrangör han är. Huvuddelen av konserten höll sig runt Magnus senaste skivprojekt, Batucada jazz. Musik inspirerad av de brasilianska folktonerna, skrivet och producerat på plats i Rio de Janeiro.  Den plattan innefattar så mycket mer än bara jazzmusik. Det är ett makalöst hopkok av glädje, känslor, värme, ekvilibrism, fantasi och humor som tar lyssnaren med på en resa in i det äkta, det genuina i den brasilianska folksjälen, tolkat av en lyhörd jazzmusikant från vår kalla nord. Ett måste i var jazzälskares skivhylla.
Magnus berättar små anekdoter i samband med att han presenterar sin musik. Det ger en intressant bakgrund till det publiken får uppleva. För en upplevelse är det att se och höra Magnus tillsammans med bandet. Han spelar, dirigerar, uppmuntrar och skrattar tillsammans med sina medmusikanter.  Han är ödmjuk, artig samt lite nonchalant kaxig i sin utstrålning, virtuos med sina instrument. Magnus är en av de som verkligen kan utnyttja all kapacitet i sin sax, flöjt eller klarinett och som verkligen tänjer ut alla de eventuella gränser som finns. En sann musikant helt enkelt.
Bandet visade också att det finns både spelglädje, kunskap och dessutom återväxt. Numera också med ny inspiration skapad av en av detta lands absolut vassaste jazzmusiker.

BJÖRN REIMERS