Virus och en fortsatt blödande kommun

Jag vet inte jag, men visst är väl ändå reaktionerna över coronaviruset en aning överdrivna? Hur kan detta fylla varenda hörna av media, vridas och vändas på tillsammans med politiker, läkare och andra experter, precis som om domedagen väntar runt hörnet. Visst är det väl allvarligt med en flunsa där vi saknar vaccin, men det är väl inte digerdöden som nalkas.
Det verkar ändå som det nu inte, i första hand, är huruvida människoliv står på spel utan mer vad som händer med den globala ekonomin. Tänk att vi har en så känslig världsekonomi att bara blotta tanken på en global snuva får börser att svikta. 

Vi är nu en bit in i mars, drygt två månader har gått av 2020 och vi vet fortfarande inte hur det gått till när Degerfors kommun backat med drygt 40 miljoner under 2019. Den 23 mars är det kallat till ett extra kommunalfullmäktige där förhoppningsvis allt kommer upp på bordet. Då får vi eventuellt reda på hur det ens är möjligt att hamna i den situation kommunen nu befinner sig i. Men ännu mer intressant är vad som händer just nu, står kranarna fortfarande öppna med fullt läckage? Nya prognoser skvallrar om fortsatta chocksiffror för socialförvaltningen.

Jag håller med Catarina Lindström, vår tidnings chefredaktör, när hon i en ledare ger tipset att så snabbt som möjligt kalla in den sparkade kommunchefen Max Tolf. Av alla upprepade klavertramp som skett sedan maktskiftet i kommunen så var det största att göra sig av med Max och plocka in ersättare med totalt noll koll på vår kommunala ekonomi. I veckan, när det står klart att Carina Sätterman ersätter Muris Beslagic som ny ordförande i kommunstyrelsen, så pratade MB om att vilja genomföra en noggrann överlämning till sin efterträdare. Det borde han också tänkt på när han, av någon outgrundlig anledning, bytte kommunchef. Nu kallas externa experter in för att man ska få en ”second opinion” på läget. Har man ens någon ”first opinion”?
Att man också mitt i all röra först nu gett ansvarig personal utbildning i ”strukturerat arbete” ger kalla kårar längs ryggraden. Vilka ytterligare kunskaper saknas?

Enligt ekonomichef Per Nordin får vissa saknade miljonposter förklaras med överlämnanden och missförstånd mellan personer hur olika saker skulle tolkas. Per Nordin berättade också att man nu infört månadsrapportering till nämnder och kommunstyrelse och att prognoserna måste bli mer detaljerade för att undvika missförstånd! Först nu, efter 14 månader! Som företagare blir man både upprörd och en aning mörkrädd av ett sådant uttalande. Vi pratar om kommunala medel som bara rinner ut ur kassorna utan någon som helst kontroll från ansvariga och man förklarar det som missförstånd. Inget, jag säger inget, av detta hade hänt med Max Tolf kvar vid rodret. Under ett helt år har en blind ledat en blind med enorma konsekvenser som resultat och det finns inga som helst ursäkter. När man går in i roller som kommunalråd och kommundirektör måste man vara ödmjuk nog att inse sina begränsningar. Ta hjälp där det behövs, säkerställa kontinuitet och värna befintlig kompetens. Inget av detta ha skett vid maktskiftet i Degerfors. Tyvärr. Att man därtill dessutom försöker skylla på den tidigare kommunledningen är rent av patetiskt. Om man åtminstone kunnat stå rakryggade och öppet inse sina misstag hade det varit snyggt och hedervärt.

Lycka till Carina, jag menar det verkligen. Hoppas du vet vad du gett dig in på.