Sedvanlig tuppfäktning utan verklighetsförankring

Kollade du in den TV-sända partiledardebatten förra helgen? Jag lovade mig själv att byta kanal eller läsa en bok istället, men jag blev som vanligt sittande kvar. Det är ett fascinerande skådespel. Numera så medietränade att de vet exakt hur de ska agera. De enda som aldrig kommer att vinna en TV-debatt är Stefan Lövén och Per Bolund. Det har ingen betydelse att de sitter i regeringsställning och ju faktiskt kan påverka det de står och lovar, de har inte fattat att detta är ett skådespel, en tuppfäktning där politiskt innehåll inte är lika viktigt som sättet att marknadsföra det. Sprida oro är det nya svarta. Därför kan både Ebba Busch Thoor och Jimmie Åkesson ”vinna” en TV-debatt. De har fattat. Så länge som Stefan Lövén sprider förvirrade uttalanden, stakar sig och inte finner orden och formuleringarna som skapar rubriker, precis så länge är han medskyldig till SD:s stadiga ökning. Jimmie Åkesson har för länge sedan genomskådat hur han utnyttjar det till max. TV-debatter är en perfekt plattform för att sprida floskler utan att få motfrågor eller behöva förklara något. Annars liknar det mest en bonnauktion. En miljard hit och tre miljarder dit. ”Löften” utan någon som helst verklighetsförankring. Varför all denna fokus på gängskjutningar samtidigt som våld och mord i nära relationer ignoreras helt? 22 kvinnor mördades av sina män/sambos 2018.

Som jag tidigare skrivit så borde klimatfrågan vara en mycket hetare potatis utifrån bland annat de massiva demonstrationerna världen runt. I Tyskland fördubblades de gröna till drygt 20 procent vid senaste EU-valet. I Sverige ligger Miljöpartiet kvar kring 5 procent. MP måste hitta ett språk som engagerar på samma sätt på Greta Thunbergs. Per Bolunds slätstrukna figur under en TV-debatt kommer inte göra skillnad. De behöver en egen Greta.  

Värnskattsmotståndarna fortsätter att tjata om hur vi har gått miste om minst 200 miljarder sedan skatten infördes. Nyamko Sabuni är den som tjatar mest. Jag skulle vilja ha dessa påståenden bevisade. Hur har man räknat fram de 200 miljarderna? Jo, man har uppskattat att läkare, ingenjörer och andra med hög inkomst har valt ledighet istället för att jobba extra timmar. Men så bra då, om det nu är sant. Kanske har de då lagt några extra timmar att umgås med sina barn istället för att bara varit på jobbet.

Men, har då vården drabbats av att läkare jobbar mindre? Nja, följer man vårddebatten så verkar det inte vara pengarna som får läkarna att stanna hemma, snarare den arbetsmiljö som numera råder. Jag har inte en enda gång sett ett uttalande från någon läkare, gammal som ung, som klagat på skatter när de säger upp sig från sina tjänster.  Vi behöver generellt jobba mindre, inte mer för att klara våra livspussel och inte gå i väggen för några extra kronor i plånboken. Vi har ett samhälle där psykisk ohälsa ökar, det löser vi inte genom att jobba övertid.

Vi har också ett samhälle där klyftorna ökar, där folk sover på gatorna och pensionärer plockar tomburkar för att få det hela att gå ihop. Vi behöver verkligen inte satsa några pengar på de rikaste.

Jag är ganska övertygad om att lejonparten av alla våra läkare på sjukhusen runt om i landet inte önskar att de skulle kunna jobba mer, snarare tvärtom.