Politikerfloskler och tiggarligor……

Krönika publicerad i KT/KK 2019-01-12
Är det något jag är mäkta trött på så är det politikerfloskler, halvsanningar och rena lögner. Numera är samtliga politiker så mediatränade och avtrubbade att de inte själva fattar hur korkat deras framträdanden låter och uppfattas.

Senast i raden är Andreas Svahn, Region Örebros hövding. I förra lördagens KT/KK framhölls att Andreas Svahn i ett svar till en interpellation om just tystnadskultur inom regionen inte höll med om att det existerar något sådant i vår region. Detta trots att många vittnar om motsatsen. Andreas floskelsvar var att ”det ska vara viktigt att tillåta och uppmuntra kritiska åsikter”. Givetvis, men nu är det ju inte så och det vet ju dessutom Andreas. För i måndagens tidning då detta med tystnadskultur följdes upp så säger samma Andreas Svahn att han fått signaler från andra politiskt aktiva och före detta medarbetare att denna tystnadskultur förekommer. I samma tidning framgår också, via en insändare av Britt Larsson, barnmorska på Karlskoga lasarett, att hon vid åtskilliga tillfällen påtalat detta, både via insändare och direkt till Andreas och hans kollegor. Givetvis har denna tystnadskultur påverkat exempelvis sommarstängningen av Karlskoga BB, men som i de allra flesta fall när det gäller politikeransvar i Region Örebro så är det strutsmetoden som används. Varför en ren lögn och ett undanglidande i stället för att ta ansvar? Nu undrar jag stilla, vad kommer Andreas Svahn att göra åt det faktum att tystnadskulturen ju faktiskt existerar. Vi väntar med spänning på hans åtgärder samt transparens i frågan och jag hoppas nu att media ligger på och följer upp.

I Vellinge kommun råder det nu lite oklarheter kring om det existerar en eller om det möjligen finns två tiggare i kommunen. Att Alina utanför ICA är en kan man vara ganska säker på, men polischefen tror att det faktiskt kan finnas en till. Oavsett en eller två så har en av landets absolut rikaste kommuner infört tiggeriförbud. Tidigare avslog Länsstyrelsen kommunens försök till tiggeriförbud, men efter att ha överklagat i tre instanser fick man till slut rätt i Högsta Förvaltningsrätten. Ett mycket lyckligt kommunalråd gladdes i TV över beslutet då hon är väldigt bekymrad över de otäcka tiggeriligorna, men att hon givetvis bryr sig om de utsatta tiggarna. Jag funderar lite över hur mycket pengar man lagt ner på överklaganden för att bli av med Alina utanför ICA samt också vilken liga som hon ingår i. Jag läste någonstans att Polisen i Vellinge spelat in ett meddelande på rumänska som de spelat upp för Alina utanför ICA där det framgår att den numera är olagligt att tigga i Vellinge kommun, ja om man inte har gul jacka med Lionsmärke på förstås.

Nu verkar det som om nya regimen i Karlskoga med Tony Ring i spetsen ska gå på samma linje som i Vellinge. Här har ju dessutom handlarna koll på att det är tiggeri i organiserad form, vilket, märkligt nog, gått polisen förbi. Hur stor och mäktig tiggeriligan är i Karlskoga har inte framgått, men det har väl sannolikt handelns företrädare koll på. Kanske är det också de som står för att ett förbudsmeddelande på lämpligt språk spelas upp för dessa ligamedlemmar. Möjligen kan det annars vara ett jobb för den nya kommundirektören när hen tillträder.