Fotbolls-VM, äntligen!

Krönika publicerad i KT/KK 2018-06
Fotbolls-VM! Bara smaka på ordet, visst pirrar det lite extra i maggropen, speciellt nu när Sverige återigen finns med, vilket inte alls är självklart. Vi är många som minns de heta nätterna fram mot bronset 1994, när vi grävde…ja, brons i USA.

För oss som älskar fotboll är det givetvis en makalös höjdpunkt när Världsmästerskapen stundar, speciellt när det bara händer vart fjärde år. Ändå kan jag känna att den där riktigt heta känslan inte lägre är så het. Fotbollen har förändrats över tid. Spelet på planen är makalöst, där finns inget att klaga på, tvärt om. Det jag menar med förändringar är framförallt pengar, korruption och fusk. Sådant som smutsar ner och förstör. För hur gick det egentligen till när Ryssland och Qatar fick VM? 14 av de 22 personerna som deltog i dessa omröstningar har stängts av eller tvingats lämna FIFA:s exekutivkommitté då de bland annat misstänkts för att ha tagit emot mutor. Rysslands tidigare idrottsminister Vitalij Mutko och ordförande i organisationskommittén för Rysslands-VM och som också tillhörde exekutivkommittén vid omröstningen har tvingats avgå och avstängdes på livstid av Internationella Olympiska kommittén, IOK, efter att McLarenrapporten avslöjade den statskontrollerade dopinghärvan vid OS i Sotji. Att man i Ryssland dessutom förföljer systemkritiker och journalister samt har en väldigt mjugg inställning till mänskliga rättigheter i allmänhet gör ju inte att de direkt har kvalificerat sig som optimala VM-arrangörer. Den ständiga frågan om man kan skilja idrott och politik har väl med råge besvarats i och med Rysslands och Qatars vunna arrangörskap. Money talks och dessa två länder kan nu med hjälp av korruption och mutor skapa ovärdelig PR för sina diktaturer.
Annat som irriterar mig är de så sjuka summor pengar som involverats i fotbollen, se bara på spelarnas löner och de ännu sjukare övergångssummorna som nu är klart över miljarden för en enskild spelare.

Men, trots detta, medaljens baksida, så ser jag lika mycket fram emot VM som de flesta. Jag tror till och med att Sverige har en liten, liten chans att gå vidare från gruppen. Detta baserar jag inte på vad som presterats inför VM mot Danmark och Peru, nej, snarare utifrån tanken ”bäst när det gäller”.  Jannes gäng har den där så svenska lagmoralen som saknades när Hamrén och Ibra, kanske mest den sistnämnde, bossade. Det kommer att räcka långt. För trots att jag gnäller lite över fusk, överdrivna penningsummor och korruption så förtar det ju inte vad som händer på plan, detta gröna mattans schack som fascinerar en hel värld. Vi har att se fram emot ypperlig underhållning och om det inte händer något riktigt galet så kommer vi för en stund att glömma och bortse från baksidorna när en smekande frispark smyger in uppe i krysset, en akrobatisk målvaktsparad räddar poäng, glidtacklingen eller tvåfotaren som tangerar levande konst spelas upp inför de utsålda läktarna där stämningsfull sång triggar spelarna till stordåd efter stordåd. Så visst kommer vi njuta av Fotbolls-VM. Vem som vinner? Inte den blekaste.
Förresten, en sak till, VM-låten. Den var nog den allra sämsta jag någon sin upplevt. Det är absolut skämskuddevarning. Må nu denna usla komposition inte bringa oss samma otur som Per Gessle hade när han fick detta fina uppdra och misslyckades totalt.