Välkommen till framtiden……..

Krönika publicerad i KT/KK 2018-03-10
Jag har på senare tid stött på en hel del gnäll och klagande på den nya parkeringsappen i Karlskoga, både via insändare och på sociala medier. Lite raljerande om att det var bättre och enklare förr. Jag säger bara, välkommen till framtiden. Eller egentligen till nutid, för det här med att använda digitala hjälpmedel är ju i allra högsta grad redan vardag. Att vi i detta enskilda fall kan torska på en faktureringsavgift är ju enkelt avhjälpt genom att på Parksters hemsida begära att få betala med kort eller få en faktura via e-post. Ett par klick så är det klart. Därefter betalar du bara för den tid du parkerar och tjänsten finns geografiskt spridd över landet. Du kan även välja mellan att parkera privat eller i tjänsten, beroende vem som ska stå för fiolerna. Lysande!

Att det var bättre förr får väl stå för var och en för när det gäller digitala tjänster så har vi bara sett början. En sak som kommer att revolutionera användandet är när vi går över från att skriva till att tala med våra enheter. Den utvecklingen går fort just nu. I stället för att behöva skriva in data på din telefon, pratar du in dina meddelanden. Tjänsten kommer att förstå och kunna kommunicera tillbaka. Det kommer att innebära att personer med liten teknikvana mycket enklare kan få användning för framtida tjänster. Man behöver inte blippa runt, det är bara att snacka med telefonen och få den hjälp man söker.
Tänk dig följande scenarie: Du ska åka från Karlskoga till Västerås på en middag. När du närmar dig Örebro kommer du på att du glömt köpa en present till värdinnan. Blommor vore OK. På din mobiltelefon har du berättat vart du ska så GPS-tjänsten är igång. Du talar om för tjänsten att du behöver köpa blommor. GPS-funktionen svarar och ger dig nya instruktioner om hur du ska åka till närmaste blomsteraffär i Örebro när du passerar. Den kommer att ge förslag på buketter samt ge dig ett pris. Den ger dig information hur mycket tid omvägen till blomsteraffären kommer att ta och den kommer även att ge dig ett alternativ. Tar du en extra sväng till en annan butik är priserna på samma blommor något lägre. Låter det om science fiction?

Ett annan exempel: Internet of Things, IoT, innebär att det mesta snart är uppkopplat, inte bara våra datorer. Våra bilar är redan ett sådant exempel, men säg att våra kläder också får ett litet mikroskopiskt chip, det är inte långt borta. På en fest ser du en bekant som har en väldigt snygg skjorta på sig. Du tar din mobiltelefon och fotograferar kompisen med skjortan på sig. Inom några sekunder får du i mobilen ett erbjudande om var du kan köpa den och vad den kostar inklusive frakt. Du säger ”köp” till din telefon och dagen därpå har du skjortan i din brevlåda. Smidigt och enkelt. Science fiction? Nejdå, ännu ett exempel på framtidens tjänster.

Vi står inför stora omvälvningar och ingen vet var det digitaliserade samhället tar vägen med oss. Det är bara att hänga med och ta till sig det som verkar smart. Som exempelvis att parkera och bara betala för den tid man faktiskt står där.