Endast med kärlek kan hat fördrivas

Krönika publicerad i KT/KK 2015-09-12
”Må du vara trygg. Må du vara frisk till kropp och till sinne. Må du vara lycklig. Må du ha frid i ditt sinne”.
Några fraser som i all enkelhet kan verka rätt så naiva. Det låter ju som självklarheter. Men dessa fyra korta meningar är också ett sorts mantra i en mettameditation. Metta är Pali, en gammal indisk och utdöd dialekt, och står för ett så stort begrepp som allomfattande kärlek och kärleksfull vänlighet. Kärlek i en icke romantisk form. Många av de äldsta buddhistiska texterna är skrivna på just Pali. Metta står också för solidaritet till allt levande. Metta är något så stort som lösningen och svaret på i stort sett alla problem i världen. Något som varken pengar, makt eller teknologi kan lösa.
I en mettameditation riktar man betydelsen i dessa fraser till sina närmaste, till sig själv, men också till sina meningsmotståndare och till allt levande på vår jord. Detta är en av de meditationstekniker jag själv använder tillsammans med många buddhister runt om i världen. Utifrån detta är det kanske inte så konstigt att rättrogna buddhister aldrig startar krig eller andra konflikter.
I dessa dagar känns budskapet i en mettameditation extra viktigt och visst är det fantastiskt att när omvärlden påkallar kärlek så ställer människor upp. Då visar det sig att vi nog, trots allt, är födda med medmänsklig kärlek i våra hjärtan.
Jag funderar väldigt ofta på vad som gör att en del människor i vår omvärld lever med så mycket hat i sina sinnen. Vad är det som gör att några av oss avskyr människor med annat utseende än det egna? Att hudfärg eller hårfärg kan väcka hatiska känslor. Jag vägrar tro att det är genetiskt nedärvt, alltså är det en miljöfråga. Vad har då påverkat? Jag kan likaså omöjligt förstå hur över en miljon svenskar kan tänka sig rösta på ett politiskt parti som gör skillnad på människor födda i vårt land och de som inte är det. Politiker som förvägrar flyende en fristad i trygghet. Var någonstans hämtar de tusentals sitt hat som sprider lögner och förvränger fakta på sociala medier och i sin omgivning gentemot de medmänniskor som just nu gör allt för att överleva en galen katastrof genom att fly för sina och sina barns liv. Hur man kan hånskratta åt barnlik som flyter iland och glädjas åt att människor drunknar i massor i sin desperation att ta sig i säkerhet. Vad är det för psykologiska effekter som påverkar och skapar detta enorma hat?
Men, som sagt, det finns också fullt av mänsklig kärlek omkring oss. Nu startas små brasor av medmänsklighet ute i Europa. Små brasor som förhoppningsvis till slut blir till den eldsvåda som förintar hat och främlingsfientlighet. Man blir varm i hjärtat när man ser stora banderoller på fotbollsläktare som välkomnar folket på flykt. När människor går man ur huse för att med blommor och applåder ta emot flyktingtåg på olika perronger ute i Europa. Vad är detta om inte Metta.
Men tyvärr kommer den uppkomna flyktingkatastrofen inte att ta slut förrän kriget i Syrien är till ända och det ser inte direkt ljust ut. Jag har svårt att förstå att världssamfundet inte kan göra något åt en sådan konflikt. Jag är givetvis mot allt våld, men kanske är det nödvändigt i situationer som denna. Varför kan inte omvärlden med kanske FN i spetsen uppbåda sådär en miljon soldater ur alla betänkliga arméer och därmed kväsa upproret i Syrien? Det borde vara möjligt. Men, tyvärr finns det parasiter som tjänar pengar på krig.  Kan det vara så enkelt att de har så stor makt att de kan stoppa en sådan manöver. Kanske. Tills dess att kriget kan stoppas måste vi visa all vår medmänsklighet och ta hand om de som nu flyr för sina liv. Lyft fram din Metta ur ditt hjärta och kom ihåg att alla är vi i grunden bröder och systrar. Nästa gång kanske det är du och jag som behöver hjälp. Undrar om de som hatar har tänkt den tanken någon gång?

BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.