Vi flytt int!

Vi flytt int
Ibland blir jag lite förvirrad. Speciellt om man i detta fall är så pass gammal att man minns gröna vågen-rörelsen på 70-talet och glansdagarna runt den norrländska antiavfolkningskampanjen ”Vi flytt int”. Som ni ju vet så går alla trender och tåg nu åt precis andra hållet. Landsbygden avfolkas till förmån för storstäderna. Framförallt för att det är där jobben finns och skapas.
Torp och gårdar köps numera upp av mellaneuropéer, framförallt tyskar och holländare, som med glädje flyr trångboddhet och avgasstank mot lantlig frihet och skogsdoft. Allt medan vi svenskar gör precis tvärtom.
Men, är det med eller mot våra viljor, ja, vad ska man tro? För i den fiktiva världen, i TV:s dokusåpor och realityserier verkar trenden vara direkt motsatt. Där går serier som ”Drömmen om landet”, ”Farmen”, ”Bonde söker fru” inför mängder av tittare. Den nya och mycket kritikerrosade serien ”Molanders” som också handlar om att fly storstaden, är den senaste i raden. Kanske kan man även räkna in dokusåpan ”Ullared”. Den är i alla fall tillräckligt bonnig för att platsa.
Är nu detta en slump? Nej, jag tror inte det. Jag är övertygad om att många fler skulle vilja leva och bo ute i spenaten med allt vad det innebär av fysisk och själslig frihetskänsla.
Om det nu är så att TV-såporna förmedlar det väldigt många av oss egentligen vill, då förstår jag inte varför protesterna inte är mer högljudda.  Är det kanske dags att återuppväcka den norrländska ”Vi flytt int”-kampanjen. Bli lite mer tjuriga och inte bara anpassa oss till rådande omständigheter. Just nu är det ju också så att det är i vårt närområde utflyttningen är som mest påtaglig. Karlskoga har över tid tappat galet mycket folk och grannkommunen Laxå är snart helt utarmad. I Degerfors gick vänstern till val på att försöka stoppa utflyttningen, men det är en ojämn kamp gentemot de omvärldsfaktorer som samtidigt har svenska bruksorter i ett veritabelt strypgrepp.  En stolt industrikultur håller sakta på att förtvina även om den fortfarande står för runt 20% av vår BNP.
Nej, upp till kamp mot utarmningen av vår landsbygd. Ge makten till de som företräder en politik som ser hela Sverige och inte bara en plätt runt Mälaren.
Jag har bott i Stockholm under tolv år av mitt liv och skulle inte vilja ha det ogjort. Men möjligheten att andas skogsdoft, se några rådjur dela frukost med ett par hackspettar vid fågelbordet en tidig morgon för att sedan kunna ta cykeln och vara på jobbet inom fem minuter är oslagbart. Vi som valt att leva i grönskan har också valt bort den absoluta närheten till de stora kulturhändelserna. Att det är lite svårare att få tag på de mest sofistikerade råvarorna till helgens koreanska festmåltid, det skiter vi liksom i. Vi gillar dessutom att heja på grannen och få en pratstund med personalen i affären till skillnad mot storstadens absoluta anonymitet. Vi gillar helt enkelt att bo och leva härute i obygden. VI FLYTT INT!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.