Köp inte din hund på Blocket

Krönika publicerad i KT/KK
Jag läser att det under coronapandemin har skapats ett stort sug efter att skaffa hund. Det är långa köer hos uppfödarna. Valparna är sålda innan de ens är födda. Därmed har det uppstått en brist på valpar, speciellt gäller det bland de populäraste raserna. Tyvärr har det skapat en marknad för oseriösa skurkar som inte drar sig för något när det gäller att tjäna pengar. Det innebär att en hel massa massproducerade valpar från fruktansvärda valpfabriker i framförallt östra Europa just nu smugglas in i landet. Väldigt ofta är dessa valpar sjuka och/eller missbildade då dessa banditer inte tar någon som helst hänsyn till inavel eller avel på sjuka hundar. En del av dessa hundar fastnar i tullen, många så dåliga att de direkt avlivas, men väldigt många kommer ut på en marknad där desperata valpköpare får betala galet stora summor för hundar utan både stamtavla, vaccinering eller försäkring. Jag skulle kunna säga att man får skylla sig själva om man köper sin hund på Blocket där leveransen sker på en undanskymd parkeringsplats utan kvitto och där säljaren är omöjlig att få tag på när köpet är genomfört och problemen kommer. Men eftersom det är levande varelser det handlar om, en kompis du ska leva med upp emot 15 år, lite beroende på vilken ras du valt, så då tycker jag, ja, nästan kräver att du verkligen tänker till. Det gäller både om det verkligen är läge att skaffa hund bara för att man under en begränsad tid jobbar hemifrån och fått lite tid över samt då i desperation och okunskap gynna dessa valpsmugglare. Det finns en stor oro att omplaceringshemmen kommer översvämmas av hundar under kommande år när man inser vad det innebär att ha en hund i familjen. Jag delar den oron.

För mig är hundägande en livsstil. Väljer man in en hund i familjen väljer man samtidigt bort en hel del annat. Det gäller även om man ”bara” har hund som sällskap. En hund ska ha daglig aktivitet. Den kräver regelbunden fysisk och mental motion. Först när du kan svara ja på om det finns tid i din övrigt så fulltecknade almanacka för en hund i familjen är det dags att söka upp en seriös uppfödare till en ras som passar just dig. Det finns säkert en och annan seriös uppfödare som annonserar via Blocket, men där finns också de penningkåta lycksökarna.

Är du minsta osäker kring ditt valpköp så finner all hjälp du behöver på Svenska Kennelklubbens hemsida. Ta sedan kontakt med flera uppfödare av den ras du kan tänka dig. Välj en ras som passar just din familj. En seriös kennelägare vill alla gånger träffa dig, kanske flera gånger innan du får klartecken. Se till att du får träffa tiken/mamman till din valp. När det är dags för leverans är din valp veterinärbesiktad och har fått de vaccinationer som är aktuella. Den seriöse uppfödaren är sedan din bästa vän som vill hålla kontakt och som bryr sig om din hund under hela dennes liv.

Så lova mig, när du funderat klart på om du verkligen kan ta hand om en ny familjemedlem med allt vad det innebär. Ta då kontakt med en seriös kennel och gå inte via Blocket. Det finns ingen garanti för att allt blir perfekt, men sannolikheten att du står där själv med en sjuk hund och bara en massa kostnader är så gott som uteslutet.    

Kommentarer inaktiverade.