Ta ansvar – sluta skyll ifrån er

”Många länder har ännu högre siffror”. Ett evigt mantra som upprepas av både Stefan Löfven, Tegnell och andra potentater utifrån de höga dödstalen orsakade av Covid-19 i Sverige, nu över 5 000. Varför inte prova ”jo, många länder har ju faktiskt mycket lägre siffror” och inse att så ser fakta ut och samtidigt fundera över vad det kan bero på. Jag håller med om att vi inte vet allt ännu och att ”slutsiffrorna” dröjer. Men jag efterlyser ändå lite ödmjukhet.

Varför är det så vansinnigt svårt för en politiker att tillstå att de ibland gör fel, fattar fel beslut och sedan stå rakryggade inför facit istället för att slingra sig, ljuga, tiga, traggla inlärda mantran som bara spär på det politikerförakt som råder i samhället. Kommer en rikspolitiker upp i förtroendesiffror på över 30 procent anses det bra. Jag undrar ibland hur de tänker, ensamma på sin kammare. Tycker de sig ha gjort bra ifrån sig när de lyckats, via lögner eller halvsanningar, få ut ett budskap som passar för dagen?

Hur tänker egentligen Stefan Löfven vid frukostkoppen kaffe efter att ha blivit hyggligt hårt pressad i en intervju där han in absurdum försvarar Sveriges drygt 5 000 döda mot Norges och Finlands drygt 300? Hur mår han? Känner han ansvar?

Hur tänker Degerfors kommuns folkvalda när de ytterligare en gång, denna gång via ett nyhetsblad ut till medborgarna, skyller sina tillkortakommande på den tidigare ledningen istället för att stå upp för sina egna beslut och erkänna alla sina blunders. Ett underskott på 40 miljoner 2019 och ett lika stort 2020 är alltså någon annans fel. Är det verkligen vad man menar?

Ännu svårare har jag att förstå att mitt i denna cirkus av klavertramp, misstag och ofattbara beslut när man i alla led måste genomföra stora besparingar, plötsligt vill höja sina egna löner med upp mot 10 000 kr per månad. Någon direkt blygsel kan man i alla fall inte beskylla dem för. Om inte något sådant ökar på politikerföraktet så vet jag inte vad. Jag tycker folkvalda politiker ska ha vettigt betalt, men tajmingen för en eventuell löneökning var i detta fall det mest ogenomtänkta jag någonsin upplevt. Hur tänkte de att medborgarna skulle reagera? Personalen som får gå? Skiter man bara i sådant?

Jag blir precis lika bestört när jag läser hur revisorerna påvisar alla brister och tveksamheter i kommunledningens hantering av ekonomin samtidigt som de ändå tillstyrker ansvarsfrihet med hänvisning till att det var de styrandes första år på sin mandatperiod. Man baxnar. Man har ett underskott på drygt 40 miljoner som ska förklaras med att man ”ju varit nya på jobbet”. Nej, jag blir rätt så trött på alltihop. Breda leenden på bild i tidningen när det går bra. Skylla på andra när misstag uppdagas.

Den pandemi som nu drabbat våra liv hårt har dragit ner byxorna rejält på de styrande i både kommuner, regioner och på riksnivå. Värst är kanske ändå vad som skett inom äldreomsorgen. Ute i storstadsförorterna jagar nu polisen gängkriminellas dödsskjutningar under piskan från våra rikspolitiker, framförallt de på högerflanken. Men vem jagar de politiker som ju faktiskt är ansvariga för tusentals dödsfall på våra äldreboenden efter åratal av neddragningar, obefintliga satsningar, usla löner, totalt oförberedda för exempelvis en pandemi. Därtill ett nonchalant och arrogant beteende när personalen har protesterat? Kan man hävda vållande till annans död?

Kommentarer inaktiverade.