Nästan Allsvenskan

En dam kom fram till mig på gatan och sa ”jag gillar dina krönikor och läser dem alltid, utom när du skriver om fotboll”. Så, denna gång ber jag dig om ursäkt, för det här kommer återigen en liten hyllning till laget i mitt hjärta.

Jag stack ju ut hakan i våras och tippade att chansen till sämst tredjeplatsen för Degerfors IF och därmed kval till allsvenskan skulle kunna vara inom räckhåll. Det var ju inte så himla dumt tippat även om det nu inte blir bättre än en femteplats, vilket ändå måste ses som en väldigt lyckad säsong, särskilt med tanke på klubbens resurser.

Kul är också att det inte är de ”stora” etablerade lagen som Trelleborg, Halmstad, Örgryte, Brommapojkarna och GAIS som toppar tabellen inför sista omgången utan lilla Mjällby, överraskningen Varberg som ligger på direktplats till Allsvenskan samt Jönköpings Södra och Brage som slåss om kvalplatsen.

Till nästa säsong kan klubbarna i Allsvenskan och Superettan räkna in pengar från ett helt nytt TV-avtal med Discovery och vad jag förstår även ett spelavtal med Unibet som tillsammans ska inbringa 700 miljoner och som ska fördelas ut över elitklubbarna.

Om det kan hjälpa DIF att behålla spelare som Björndahl, Ekroth och Ladan kan väl bara framtiden utvisa. Kommer rätt anbud blir det säkert svårt. Det är den lilla föreningens ständiga dilemma att utveckla talanger för att sedan se dem göra karriärer i Allsvenskan och senare kanske utomlands.

Tråkigt är att publiken fortsätter svika. Degerfors IF är inte längre lika attraktivt för hemmapubliken, oavsett hur det går sportsligt. TV, som sänder varje omgång, är givetvis ett avbräck, men inte hela sanningen.

Ett annat dilemma DIF har är planen på Stora Valla. Som du säkert kommer ihåg så fick klubben spela sina två första hemmamatcher i Örebro då gräsplanen inte var klart för spel. Det innebar ett stort ekonomiskt avbräck som man hoppades kommunen skulle kompensera för då de inte kunde hålla Stora Valla spelklar. Man kom fram till en ganska krystad lösning i sista hemmaomgången mot Öster, men kom inte ens i närheten av den nästan halva miljon som avbräcket handlade om.

Trots att kommunen hävdar att man haft en bra dialog med DIF kvarstår dock problemet. Det finns inga som helst kommunala planer på att få till en plan som klarar alla väderförhållanden. Skulle vi få en lång vinter och en blöt vår så är risken överhängande att även nästa säsong får inledas med ett par matcher i Örebro. Det är den bittra sanningen.  Vi får hoppas vädergudarna är tillmötesgående och snälla och vårsolen varm i april nästa år. Förr eller senare måste något ändå göras. Vi kan inte ha ett lag i eliten utan förutsättningar att bedriva verksamhet på samma premisser som konkurrenterna. På något sätt är det tragiskt och mycket märkligt att vi har en kommunledning som inte har förstått marknadsvärdet av att ha ett lag i Superettan. Grannkommunen Karlskoga ser saken på ett annat sätt. Där betalar man ganska stora pengar för att BIK infört Karlskoga i klubbnamnet.

Tänk om Degerfors IF tagit sig till Allsvenskan, det är ganska små marginaler dit. Vilken beredskap finns i kommunen för ett sådant scenario? Ingen. Då blir Behrn Arena vår hemmaplan inte bara för ett par matcher på våren. Hemska tanke.

Kommentarer inaktiverade.