Sover de gott om nätterna……

Greta Thunbergs engagemang för klimathoten har nått nya höjder. En hel värld är nu med på tåget, man pratar om 4-5 miljoner människor ute på gatorna under #ClimateStrike och #FridaysForFuture.
Tillräckligt många för vi ska kunna kalla det en världsomfattande rörelse. Men, det är ju först när alla dessa människor och framförallt ungdomar engagerar sig och röstar så att gröna partier får den makt som krävs för att kunna genomföra klimatpolitik på riktigt som man skapat en revolution. Som det är nu är det mer snack än verkstad bland ansvariga politiker.

Partier med någon som helst uttalat miljöprofil; Vänsterpartiet, Miljöpartiet och i viss mån Centerpartiet backar samtliga i de senaste opinionsmätningarna medan klimatförnekarnas företrädare, SD, som enda parti ökar kraftigt. Det säger ju, trots allt, en del om svenska folkets klimat- och miljöintresse.
Men den verkliga verkligheten är ju, trots alla förnekare, i högsta grad verklig. Det visar ju om inte annat senaste tidens nyheter om havsnivåökningar och glaciärer som smälter allt snabbare.

Så en helt annan sak:
”Med anledning av säkerhetsläget avråder Utrikesdepartementet tills vidare från alla resor till Afghanistan. Ursprungligt beslut om avrådan togs den 10 februari 2006. Avrådan gäller tills vidare.”
Citatet är hämtat från utrikesdepartementets webbplats.

Samtidigt; i mitten av september utvisades 50 unga män till Afghanistan och mottogs i Kabul av lokala myndigheter. Det visar hur Migrationsverket ser på UD:s rekommendationer. Lite märkligt kan man ändå tycka när man läser rubriker som;
”Kraftig bilbomb i Kabul, 95 döda”, ”Terrorattack under bröllop i Kabul, 63 döda”, ”50 barn skadade vid terrordåd i Kabul”, ”Bomb gömd i ambulans i de centrala delarna av Kabul, 103 döda och 235 skadade”. Media rapporterar hela tiden om hur civila betalar ett högt pris i Afghanistan. BBC har sammanställt att under augusti månad dödades i snitt 74 personer om dagen. Till detta helvete utvisar alltså Sverige asylsökande som fått avslag. Jag undrar stilla om tjänstemännen på Migrationsverket verkligen sover gott om nätterna? Likaså vår regering som ju är ytterst ansvariga.

De som satt agendan är givetvis Sverigedemokraterna där sedan flera andra partier, i huvudsak Moderater, Kristdemokrater och Socialdemokrater svansat efter deras retorik för att, som man tror, vinna nya röster. Jag undrar hur många av dessa kostymnissar som skulle våga tillbringa en vecka, ens en förmiddag, i Kabul? Inte många.

I Degerfors har man från politikerhåll klargjort att man inte tänker ta något ansvar när Coop ser sig tvingade att slå igen butiken. I Karlskoga skapar man en ekonomisk tvist med livsmedelskedjan Lidl när man i själva verket är indirekt ansvariga för att olagligt grävt ner farligt avfall på den tomt man sålt till Lidl. Samtidigt säger sig båda ledningarna värna om näringslivet i respektive kommun parallellt som båda tappar i den ranking där näringslivet bedömer företagsklimatet på hemmaplan.

Båda är medlemmar i Business Region Örebro vars motto är ”Tillsammans arbetar vi för att skapa tillväxt genom att få fler företag att starta, etablera sig och växa i regionen”. Nåja, då gäller det också att skapa ett gott rykte så att inte alla investeringar och etableringar hamnar i Örebro, vilket de sannolikt kommer att göra ändå, men det kan vi ta en annan gång.  

Kommentarer inaktiverade.