Ta kontakt med Växjö……..

För någon vecka sedan var jag på en fastighetsmässa och fick då chansen att lyssna på Anders Borg, ja den gamla finansministern du vet, som numera är mer känd för att visa snoppen på fester. Nåja, efter att han slutade som minister har jag hört honom tala ett antal gånger och han för ofta fram sansade profetior till oss företagare inom olika branscher.

I detta sammanhang hyllade han några kommuner som lyckats bättre än andra och mest hyllade han Växjö som år från år ökar i tillväxt. Hela 7 procent per år vilket, enligt Anders B, är högt även i ett europeiskt perspektiv. Huvudanledningen till Växjöfenomenet menade han berodde på kloka, smarta och flexibla kommunalpolitiker. De som förstått att samverka med det lokala näringslivet, förstått deras problem, lyssnat när det gällt att ge plats för utveckling. Dödat långbänkar när det handlat om omstruktureringar och nyetablering samt varit på tå när det varit brist på kompetens.

Jag tycker båda våra kommunpampar, Beslagic och Ring, ska boka ett möte med kollegorna i Växjö. Jag tror de kan lära sig något värdefullt.

I Degerfors har man nu skrotat tankarna på att samverka runt torget utifrån ett näringslivsperspektiv. Konsekvensen blev nu det befarade, att Coop nu beslutat att lägga ner butiken enligt ett pressmeddelande i torsdags, undertecknat av vd Tomas Sjölander.

En så stor tom lokal mitt i centrum är inte direkt någon magnet för övrig handel. Om man nu inte mörkat och har några andra ess i rockärmen så drabbas nu alla näringsidkare i centrum av det beslutet. Alla med någorlunda vetskap kring affärsetablering vet att man agerar magnet åt varandra. Det är ingen slump att IKEA, Elgiganten, MediaMarkt, McDonalds med flera etablerar på samma ställe. De drar kunder till varandra. Så funkar det även i mindre skala, exempelvis i ett tätortscentrum.  Nu är också Bröllopspalatset till salu. Vill någon köpa nu när huset i övrigt avfolkas?

Man har dock menat att man vill fräscha upp torget utifrån ett medborgarperspektiv. Det är här Växjöbesöket kommer in. För utan en fungerande näringsliv och en blomstrande handel blir det på sikt ganska ointressant att vistas i ett tomt centrum. Då tror jag inte ens ett utsmyckat torg drar besökare. Småföretagande är ryggraden i den eventuella tillväxt man kan hoppas på. Därför blir det ännu märkligare när man, direkt efter dessa beslut går ut och vill träffa alla kommunens företag för att se vad de vill och har för önskemål. Jag har svårt att se att något företag i kommunen gillar hur man hanterat torg/Coop/Captiva-frågan. Det kan ju innebära att nästa företag som sträcker ut en hand också får nobben.

Jag har aldrig hyllat Coops ”hot” om att lägga ner när kommunledningen nu inte köper infarten och parkeringarna, men här står man nu inför fakta. Jag utgår dock ifrån att man i det tysta jobbat sig blå efter något som nu ersätter Coop. För jag utgår ifrån att det finns en konsekvensanalys klar när nu Coop till slut slår igen portarna, eller?

Nu kommer sannolikt frågan om Kronhallens parkering räcker till. Det är väl dock ingen idé att fråga kommunen om hjälp i så fall. De gillar ju inte att hjälpa till när det gäller parkering och tillgänglighet.

Kommentarer inaktiverade.