Definitiva besked och allsvenskt på Stora Valla

Krönika publicerad i KT/KK 2019-02-23
Så kom då svaret från Coop lagom strategiskt innan nästa kommunalfullmäktigemöte som är nu på måndag. Svaret, som kom via en pressrelease, var konkret och definitivt. Om inte torget byggs om enligt den ”gamla planen” med infart för bilar och parkering nära entrén så blir det ingen satsning, då lägger man ner butiken och friställer 13 personer. Det mycket udda förslaget att flytta busshållplatsen och skapa parkeringar efter gatan kan det väl inte varit någon som egentligen trodde på. Det kändes verkligen som en desperat handling.  Man kan nu se Coops beslut som ett hot och man kan spekulera kring och fundera över om butiken kan vända sin olönsamhet med hjälp av några parkeringsplatser. Efter styrelsens svar spelar det nu inte så stor roll. Följs inte den ursprungliga planen slår butiken igen. Punkt! Samtidigt spricker planen om små och billiga lägenheter för framförallt ungdomar i Coophusets överbyggnad och därmed också den mycket välbehövliga upprustningen av den bedrövliga fasaden. För mig en lika viktig fråga som butikens vara eller inte vara i den här härvan.

Förhoppningsvis hamnar ärendet inte i någon långbänk eftersom den nu ska upp i fullmäktige redan på måndag. Jag gissar att det kommer ganska mycket folk och jag kan verkligen fundera över vem det är i det nya styret som går upp i talarstolen och försvarar tilläggsplanen innan en enad allians röstar för nedläggning av Coop, vilket ju blir fallet om man följer sina tidigare ställningstaganden. Man behöver dock lite hjälp då KD:s Jan Johansson till slut ställde sig utanför och gick i opposition. Jämvikten i Degerfors fullmäktige gör ändå det hela ganska skakigt. När budgeten togs räckte det med att en SD-representant blev sjuk och inte hann ersättas för att Alliansen skulle vinna via ordförandens utslagsröst. Är du intresserad av Coop-frågan tycker jag du ska ta dig till Tunet på måndag och se hur de folkvalda verkligen vill.

Det är alltid spännande att följa fotbollens ”silly season”, speciellt nu när det varit lite vår i luften och fotbollssäsongen närmar sig. Det är ju bara en dryg månad till avspark. Den 31 mars borta mot Syrianska FC i Södertälje och hemmapremiär på Stora Valla mot Jönköpings Södra den 6 april. Jag pratar givetvis om Degerfors IF, laget i våra hjärtan.

Jag tycker årets lag verkar väldigt spännande, både gällande de nyförvärv som tillkommit och vad man lyckats behålla. Tränartrojkan är kvar vilket innebär kontinuitet och är givetvis väldigt viktigt. Det är visserligen så gott som omöjligt att dra några slutsatser kring försäsongsmatcher, men visst blir man lite imponerad av den senaste matchen mot Malmö. Alla vet hur svårt det är att hålla sig i serietoppen, men jag sticker härmed ut hakan och påstår att det är i år som återtåget till allsvenskan startar och skickar samtidigt ut en liten påminnelse till ansvariga för kommunkassan. Ytterligare upprustning av Stora Valla är ett måste om DIF tar steget upp. Förbundet kräver ju bland annat 3 000 sittplatser under tak och en hel del annat för att Stora Valla ska bli en allsvensk arena. Om inte, får Degerfors sannolikt spela hemmamatcherna i Örebro. Osäkert om man kan få dispens under första säsongen. Det här kan bli en obekväm fråga under året och som inte finns med i någon budget.

Kommentarer inaktiverade.