En rovdjurspolitik värd namnet?

Vargpuss

Krönika publicerad i Karlskoga-Kuriren 2011-02-03 
Ska då äntligen Sverige få en rovdjurs- och vargpolitik värt namnet? Nja, jag är fortfarande väldigt tveksam, detta trots att Sverige nu riskerar att dras inför EU-domstolen för sitt sätt att ta hand om den skyddade vargen. Det som får mig att tveka är dessa urblekta politiker, främst Andreas Carlgren och Erland Eskilsson. Två av många hycklare djup i knät på den mäktiga jägarlobbyn. Det finns, som jag ser det, inga som helst styrkta skäl att bedriva vargjakt i vårt land, förutom då att stilla dessa jägares blodtörst och odla varghatet. Något dessa båda herrar gjort allt i deras makt för att tillfredsställa. Samma dag som EU:s miljökommissionär Janez Potocnik beslutat att gå vidare i sina hot om EU-domstol så kallar Andreas Carlgren till presskonferens och presenterar där den nya ”vargpolitiken”. Tajming så det förslår. Lika vältajmat som att låta samma miljökommissionärs brev bli liggande så pass länge utan att diarieföras så att jaktbeslutet kunde klubbas utan att man behövde ta hänsyn till EU-kommissionens krav på förtydliganden av beslutet.
Mitt i denna soppa kom ytterligare ett par bevis på att det inte finns någon vargpolitik vart namnet. Trots att Andreas Carlgren poängterat vikten av nytt blod in i vår vargstam på grund av den svåra inaveln kom hela detta resonemang plötsligt på skam. En av de invandrade finsk/ryska vargarna, en av de mest värdefulla av alla våra vargar sköts från en helikopter efter att Länsstyrelsen beviljat skyddsjakt!? Naturvårdsverket ville försöka flytta vargen från renbetesområdet, men eftersom det inte finns några riktlinjer för ett sådant förfarande, beviljades alltså skyddsjakt. Ytterligare ett exempel på obefintlig politik.
Nästa bevis på avsaknaden av vargpolitik är utplacering av vargvalpar från djurparker som Carlgren stolt kunde gå ut med på sin presskonferens. Mats Amundin som är ansvarig för vargpopulationen på våra djurparker säger: ”Han (Carlgren) har glömt att fråga oss. Vi vill ha det här mycket bättre förberett. Att sätta ut vargvalpar är ingen enkel, okomplicerad sak som man gör i en handvändning”. Man har således tagit ett beslut helt utan underlag, helt utan att närmare ta fram fakta på hur detta skulle gå till och vad som sker i förlängningen. Vargpolitik, jo, tjenare.
Stoppa jakten, ge enbart tillstånd till skyddsjakt på ”problemdjur”. Använd speciellt utvalda och kunniga jägare, inga satans skogs-Rambos som ränner runt och skjuter på allt som rör sig. Öppna upp och bevaka vägen från Finland och Ryssland via renbeteslandet ner till våra nuvarande vargdistrikt och låt vargen också etablera sig i norra Sverige. Ersätt renägarna fullt ut för de skador som de drabbas av och sätt dit tjuvjägarna med kraft. Det är den enda politik som kan rädda vår vargstam på lite sikt. Ska det vara så förbaskat svårt att förstå!
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.