Lingonen i Svartå

Lingonen i Svartå
I Svartå finns en fantastiskt trevlig tradition som tydligen sträcker sig långt tillbaka i tiden. På hösten går skolbarnen ut i skogen och plockar lingon. Tänk er det och avundas, ni eventuella storstadsbor som läser detta. Ungarna får gå ut i naturen på skoltid för att på egen hand skörda skogens röda guld. Enligt traditionen så ska även dessa lingon också tillagas såsom sylt och sedan, naturligtvis, serveras i skolans matsal till något gott och passande. Så har man ”alltid” gjort. Tills nu. Tillvaron har numera på många sätt blivit aningen mer komplicerad. Allt är liksom inte lika självklart. Så därför har det hittills i år inte blivit några lingon till Svartåbarnen. De har hamnat i frysen tills vidare.
Grejen är att 2006 kom en ny lag som reglerar vad man får göra och inte i ett skolkök. Som vanlig skolfröken får man till exempel inte koka lingonsylt. Aja baja, absolut förbjudet! Det kan bli både smutsigt och fullt med konstiga bakterier. Någon kan ju bli sjuk, ja till och med värre än så om nu också kommunens kontrollsystem skulle sättas ur spel. Hemska tanke.
Jag undrar i sammanhanget stilla hur jag själv och mina kamrater egentligen kunde ta oss överlevande genom vår skolperiod. Vi måste haft en jäklans tur. När jag gick i småskolan på 60-talet kan jag garantera att mattanterna på Stureskolan i Örebro inte kunde stava till varken jordbakterier eller kontrollsystem. Inte vet jag heller hur tidigare generationer av Svartåare överlevt?
Nåja, jag har i alla fall försökt få tag på ansvariga för att utreda vad som egentligen gäller och om det är så väldigt kontrollerat att man inte får koka sylt i skolan längre, men det visade sig lite svårt. Man blev plötsligt väldigt oanträffbara när en krönikör började rota i frågor runt dessa Svartålingon. Tills jag träffade på Madeleine Lagerlöf, kostchef på Karlskoga kommun och den som är ytterst ansvarig för att våra barn ska överleva sina skoluncher.
Madeleine Lagerlöf, bekräftar att skolköket är absolut förbjuden mark. Basta! Men tipsar samtidigt om att om man tillagar sylten i hemkunskapsköket är det fritt fram. Där behövs inga tillstånd. I dessa skrymslen har tydligen inte livsmedelslagarna trängt in ännu. Ett slags kryphål i jordbakteriefrågan skulle man kunna ana. Men, hur är det då med överlevnaden på barnen med hemkunskap på schemat? Det får vi kolla upp en annan gång.
Nå, så då har vi sylten klar, men sedan blir det något komplicerat igen. Om man nu kokar sylten i hemkunskapen, får man sedan äta av den, och i så fall vem? Jo, kanske de som tillagat sylten säger kostchefen, men det är tveksamt om deras kamrater får smaka. Till detta krävs möjligen en liten släng av civil olydnad, men vad gör man väl inte för lite nykokt lingonsylt.
BJÖRN REIMERS


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.