Ett invandrarfritt dygn – fundera hur det skulle drabba din vardag

Krönika publicerad i Karlskoga-Kuriren 2010-09-30

 Så har det då hänt även här. Vi har fått ett främlingsfientligt parti in i svensk riksdag. Men, är det någon som egentligen är förvånad?
På sätt och vis kan jag tycka att det är bra att den smygrasism som hela tiden funnits som en varböld inom samtliga riksdagspartier nu fått ett ansikte. Det finns åtminstone någon att rikta sitt motstånd emot. Kan bara hoppas att debatten nu blir friskare och att frågorna som nu lyfts upp i offentligheten kan ge folket den utbildning som bevisligen behövs i invandrarfrågan. För jag hävdar att anledningen till den fientlighet vi riktar mot de vi kallar ickesvenskar enbart beror på okunskap. En okunskap som tyvärr visar sig skapa både onödig rädsla och frustration.
Men vad är vi då rädda för? Invandringen är ju hela vårt fundament. Utan invandring inget Sverige, så enkelt är det ju.
På medeltiden bestod Stockholm av en tysk majoritet, språket var tyska och förvaltningen bestod av hälften tyskar. Göteborg byggdes på 1600-talet av holländare.  Vår industrialisering bygger till stor del på utländsk ingenjörskonst, allt från belgiska smeder till dagens IT-lösningar.
Vår kultur är genomsyrad av influenser från framförallt tyskt, franskt, brittiskt och amerikanskt kulturliv, få av våra svenska traditioner är i grunden svenska, de har tagits hit av invandrare och till slut blivit våra. Inte ens köttbullarna eller julgranen är svenska. Vi käkar pizza och kebab, pasta och ris utan att reflektera över ursprunget. Det mesta vi gör genomsyras av influenser från invandring.
Men nu då, nu kommer de bara hit och lever på bidrag.? Utnyttjar våra generösa system, eller? Är det verkligen så?
Jag skulle vilja införa något som testats i andra länder, bland annat i USA och Frankrike, nämligen ett invandrarfritt dygn. Det skulle innebära att på ett givet datum stannar alla invandrare hemma från sina jobb. Kan ni tänka er det kaos som skulle uppstå.
I USA genomfördes en sådan dag för några år sedan. 50 amerikanska städer lamslogs. Inga stormarknader fanns öppna och massor av företag fick stänga. Fundera en stund över hur det skulle drabba din vardag. Skulle du ta dig till och från jobbet? Skulle du kunna handla det du behöver? I storstadsområdena skulle allt fullständig bryta samman. Tänk er att nästan inte en enda taxi i Stockholm skulle rulla, inte ett tunnelbanetåg och knappt någon buss.
Nej, acceptera att vi alla är bröder och systrar och att vi inte klarar oss utan varandra. Först när vi gjort detta kan vi skapa den harmoni som raderar ut allt onödigt hat och förpassa de mörka krafterna vi nu fått in i vår riksdag till de sälla jaktmarker där de hör hemma.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.