Fotbolls-VM med Nino

Publicerat i Karlskoga-kuriren 9/7 2010

VM-fotboll tillsammans med Nino, 4 år
”Jag förstår inte varför England inte kan hålla i bollen”, eller ”vad sysslar de egentligen med, det går ju för sakta”. Orden är Ninos, han är mitt fyraåriga barnbarn och vi har sett en hel del VM-fotboll tillsammans. Nino ligger platt på magen framför TV:n och missar inte en enda spark eller inkast. Han frågar när han inte förstår och han vägrar att borsta tänderna innan första halvlek är slut. Han är bara fyra år och beviset på att fotboll måste vara genetiskt betingat. Jag känner nämligen igen det från min egen son Fredric. När han var lika gammal hamnade han någon dag på sjukhus. I lekrummet fanns inga bollar, så han byggde en av Lego som han sedan sparkade runt i rummet. Genetiskt, jo, jag är tämligen säker.
Nu när VM snart är slut kanske man kan summera. Holland i final. När ni läser detta vet ni också deras motståndare, väldigt många tror nu på Tyskland. Således en heleuropeisk final, trots allt snack om Sydamerika under gruppspelet, man ska inte ropa hej……..
Men detta VM har heller inte varit särskilt förutsägbart, jag har i all fall inte dragit in en enda krona på mina väl genomtänkta spel.
En extra dimension till VM i år har varit de små direktrapporter jag fått från min dotter Johanna som varit på plats i Sydafrika för Expressens räkning. Kul att exempelvis få rapport från det engelska presscentret när ett resonemang om personliga favoritlag kommit upp bland journalisterna och det visade sig, när Johanna lite försiktigt presenterade Degerfors IF som sitt hjärtelag, att mediefolket från både Brasilien, England och Italien hade full koll på den lilla värmländska klubben. De´du Jan Johansson, (KD-politikern, ni vet, han som inte tycker att Degerfors är synonymt med fotboll).  
Degerfors IF upplever nu en situation som skulle kunna formuleras ”före och efter Berra”. Förlusten mot Ljungskile var kanske ingen jätteskräll, men den kom oerhört opsykologiskt, direkt efter Bertilssons flytt. Nu tror jag ändå firma Werner/Lindskog har hygglig koll och det ska bli fan så spännande att se vad Niklas Klingberg kan tillföra.
Kanske dags för våra folkvalda att börja fundera över den avsiktsförklaring som skrevs under i november 2009 av Robert Mörk och Jan-Ove Beckman. Där framgår det att kommunen i samarbete med DIF ska följa SvFFs krav när det gäller Stora Valla utifrån vilken position DIF befinner sig i. Just nu är Degerfors på allsvensk plats, så om jag vore politiker i Degerfors kommun skulle jag ta på mig blåstället och snabbt få igång den omstrukturering som krävs, inklusive en konstgräsplan. Att Degerfors är landets enda kommun där det spelas elitfotboll som inte har en sådan plan är inte bara kass och skämmigt. Det är också ett slag i ansiktet på tränare och spelare som plöjer ner sin själ i det enda internationella skyltfönster som kommunen har, Degerfors IF.
BJÖRN REIMERS


Kommentarer

Fotbolls-VM med Nino — 1 kommentar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.