Avslaget valklimat

Krönika publicerad i KT/KK 2022
Den senaste tiden har hela den politiska debatten nästan enbart handlat om Nato. Ska vi ansöka om att gå med eller inte. Som jag ser det är frågan redan klar. Sverige är snart fullvärdig medlem. Tycka vad man vill om det, men det har snott det mesta av samhällsdebatten mitt i ett valår.
Som i alla andra familjer har även vi diskuterat den frågan. I påskas hade vi besök av barn och barnbarn. Även sexårige Ruben var intresserad och undrade vad Nato var för något. Hans mamma försökte så pedagogiskt som möjligt förklara på en sexårings nivå. Bland annat att det är en militär sammanslutning som skulle kunna skydda Sverige om det blev krig. Precis innanför ytterdörren hemma hos oss finns några krokar med hundgrejer. Bland annat en liten väska som har färgen av grön militärkamouflage. Ruben upptäcker väskan på väg ut och ser sedan allvarligt på sin mor och frågar: Tror du morfar har gått med i Nato? Så kan Natofrågan ses ur en sexårings perspektiv. Jag kan här och nu dementera allt personligt medlemskap i Nato eller någon annan militär gruppering, som den pacifist jag är.

Jag tror ändå, nej, jag är övertygad om att det kommer att bli en Natoansökan. Sossarna bestämmer sig officiellt  imorgon, söndag, men känslan de redan förmedlat är ett ja. Finland har redan satt ner foten. Lite tufft för försvarsminister Peter Hultqvist som bara för ett antal veckor sedan “garanterade” att någon ansökan om medlemskap i Nato var fullständigt uteslutet så länge det var S som satt i regeringen. Nu är han ju ändå i gott sällskap. Många är de politiker som givit givit löften som sedan inte varit vatten värda. Allt från Fälldin och kärnkraften till Ebba Buschs och Ulf Kristerssons löften om att aldrig alliera sig med SD. Vi vet ju vad allt detta var värt. 

I övrigt har första maj passerat. Borde vara intressant ett valår. Blev lite förvånad över Socialdemokraternas paroll “Sverige kan bättre” då man ju faktiskt haft makten i två mandatperioder. Känns lite passivt. Annars tycker jag det känns ganska avslaget. Givet är att Jimmie Åkesson måste skruva upp sina argument mot människor med mörkt hår nu när både S och hans övriga högerbröder/systrar kommit ikapp och driver på i de hjulspår som var SD:s tidigare politik. Nu ska han utvisa hela familjer till de ungdomar som av olika skäl hamnat i gängkriminalitet. Han vill till och med riva ner hela bostadsområden som han anser inte vara trevliga att bo i. Han kommer säkert att vinna nya röster på liknande uttalanden.

I övrigt, så här i valårstider, har jag funderat lite på vad demokrati egentligen står för. De vanligaste tolkningarna är: Demokrati = Folkstyre och att “makten utgår från folket via fria val”. Det borde alltså vara så att det folket vill ska “de utvalda” genomföra. I USA håller nu stora delar av politiken på att försöka utradera all rätt till abort. Detta trots att undersökningar visar på att en minoritet av folket stödjer detta. Här hemma är en stor majoritet av medborgarna mot orimliga vinster i välfärden om man ska tro de undersökningar som görs regelbundet. Ändå finns ingen majoritet i riksdagen för att ändra på detta.  


I övrigt hoppas jag att det som hände i Sundsvall i måndags var en vändning och att Helsingborg också får smaka på Saidis jävlaranamma imorgon. Tre poäng nu och det mesta av säsongsinledningen är glömd och förlåten.