Nej, jag förstår inte allt detta hat…

Krönika publicerad i KT/KK 2022
Jag är ateist. I min värld finns det inga gudar med makt. Inte några andra heller för den delen. Hur de som tror resonerar är för mig en gåta som jag aldrig kommer att förstå. Personligen kräver jag lite fler trovärdiga bevis än vad som hittills presenterats vad gäller någon gudomlig existens. Inte heller förstår jag hur intensivt hat mot någon som inte tror på “rätt gud” kan skapa kravaller, folkmord och ännu mera hat. Jag vill poängtera att var och en givetvis får ha sin tro och sin religion för sig. Till detta är mitt sinne vidöppet. Jag kan till och med vara lite avundsjuk på de som kan “lägga sina bekymmer” i någon guds hand, be sina böner och förvänta sig hjälp från någon högre makt, medan vi ateister får ta hand om våra besvär på egen hand. Lite provocerad blir jag dock när exempelvis en president avslutar sina tal med “God bless America”. Varför just Amerika? Vem har sagt att “hen” håller på just USA? Ett land som mer eller mindre slaktat en hel folkgrupp och fortfarande tror att vit hud övertrumfar svart.

Nu är det inte så att jag är fullkomligt okunnig om vad de olika religionerna vill förkunna. Jag har alltid varit intresserad av både historia och goda berättelser. Det är mer så att jag, tack vare studerandet av de religioner som tillber en allsmäktig gud, blivit ateist. Berättelserna om Jesus och för den del också Siddhartha Gautama, den vi ofta nu nämner som Buddha, samt profeten Muhammed, är i mångt och mycket intressanta och som ger oss lovvärda perspektiv på hur vi borde leva våra liv. Texter fulla av kloka ord och kärleksbudskap, ibland, av författarna, tillspetsade med lite mer sagobetonade delar. Jag tror verkligen att vi kan behöva dessa ledstänger som texterna och berättelserna ger. Men det blir svårt när man ser sin religion som ett verktyg till att förtrycka och nedvärdera de som inte tror på samma sak. Till och med skada eller döda en annan människa i “sin guds namn”. 

Än värre blir det när man blandar ihop religion och politik. När vi har politiska företrädare som Ebba Busch, som bekänner sig som kristen och företräder ett parti som ser sig som en garant för kristen etik, men som hur enkelt som helst använder lögnen som ett verktyg till att vinna röster. Som till och med kan uppmana våra poliser att skjuta skarpt mot demonstranter, sannolikt efter den gammaltestamentliga idén om “öga för öga, tand för tand”.    

Människan har alltid haft och skapat sina gudar att tillbe och förlita sig till. Ända sedan de för drygt 60 000 års sedan klev ut ur Afrika och befolkade världen, sannolikt ännu tidigare. Naturfolken har tillbett solen och vårdat vår jord som dess moder. Det känns mer som sunt förnuft. Idag häcklas dessa tillbedjare för klimataktivister och miljömuppar.

Muslimer. judar och kristna har förföljt, bekämpat och dödat varandra i mer än tusen år. Miljoner har dött. Det kommer med all säkerhet att fortsätta i tusen till. Ända tills “älska din nästa såsom dig själv” och “den som är utan skuld må kasta första stenen” eller varför inte det enkla ordet “förlåt” får en verklig mening får vi leva med att människor hatar varandra enbart för att de fått för sig att just deras sätt att tro är den enda rätta. Och, hemska tanke, tänk om alltihopa är en enda stor bluff.