Äntligen – J´s Bluesmates bjuder in till cd-release på Gamla Pumphuset

Till slut hände det. Regeringen och Folkhälsomyndigheten har äntligen gått in i steg fyra gällande de restriktioner vi levt under på grund av pandemin och därmed låtit den 29 september kännas som en tidig julafton. Kanske har nu dörren öppnats på glänt till något vi tidigare upplevde som det normala. Säkrar upp med ett  kanske, för med den här pandemin är ingenting självklart. Det har vi bittert fått erfara under ett och ett halv år.

En som gått och hoppats länge på den här utvecklingen är Johnny Viktorsson, bluesmannen, gitarristen och låtskrivaren från Degerfors som i hela sitt vuxna liv ägnat en stor del av sin tid i de blå tonernas värld tillsammans med likasinnade. 

Efter att ha lagt sitt tidigare projekt, Johnny & Friends i malpåse efter att spelkompisen och basisten Larsa Källström hastigt och helt oväntat gick bort så tog Johnny en paus. Avsaknaden av låtskrivandet och spelningarna blev dock för stor så tillsammans med några vänner från gamla gänget och några nygamla så skapades J´s Bluesmates. Johnny skrev ny musik och gick återigen in i studion. Ett par skivreleaser planerades, men så hände det som var så svårt att fatta. Rullgardinen for ner och hela samhället lamslogs av den pandemi som vi fortfarande, ett och ett halv år senare, inte blivit kvitt. 

Men nu är det alltså dags, äntligen blir det en cd-release och ett gig inför levande publik. Eller rättare sagt, det blir två. Först i Karlskoga på Gamla Pumphuset den 9 oktober och den andra den 23 oktober i Örebro där Johnny numera har slagit ner sina bopålar. Biljetterna släpps den 26 september på Pumphuset och det är först till kvarn som gäller.
– Senast vi lirade på Pumphuset tog biljetterna slut på en gång, säger Johnny, så vill du vara säker så gäller att du är på hugget. I biljettpriset ingår också en cd.

Som vanligt när det gäller Johnny Viktorsson så innehåller låtarna på plattan texter ur livet. Trots titlar som Times Passin´ By, Memory Lane och Life´s Lottery lovar Johnny att det något särskilt bokslut han skapat, men visst har man kommit till en ålder där man ibland tittar tillbaka lite, säger han. Det är genuin blues som innehåller både glädje och eftertänksamhet. Här finns Johnnys både själsliga och politiska värderingar i texterna. Cd´n har fått namnet Fall Sessions vilken ju är väldigt passande tidsmässigt, innehåller tio låtar samt två bonusspår och gänget, J´s Bluesmates, som möter upp på Pumphuset väljer Johnny att presentera på följande sätt:

PG Gustavsson som spelar det mesta och sjunger, har bland annat frontat Blueass Bluesband i 40 år. 
Blåsarna Mats och “Våfflan” Strömberg har blåst i varsin lur sedan tiden i Unga Örnar.
Jesper Halling och Kenth Olsson på bas respektive trummor svarar för svänget.
Till sist, Johnny själv har spelat bluesgitarr sedan elektriciteten kom till Degerfors.Vi ser verkligen fram mot att få lira på Pumphuset och möta publiken igen. Spelabstinensen har varit tung och svår, säger Johnny. 

Hur det blir därefter är inte bestämt, något mer gig är inplanerat, sedan får vi se, blir Johnnys avslutsreplik.

Abstinensen delas av alla oss som så länge suktat efter levande musik under hela pandemitiden och känner vi Johnny rätt så står han med all sannolikhet på någon bluesscen lite då och då, även framöver. De blå tonerna finns liksom i blodet.

Björn Reimers