Skydd – Brukshundarnas Formel 1

Full fart!

I helgen var det skyddstävling på Degerfors brukshundklubb. Skydd som är en av fyra grenar inom brukstävlingsformerna brukar kallas för bruksets Formel 1.
Att genomföra en brukstävling i grenen skydd, den mest spektakulära av alla hundtävlingar, tar en hel dag för den tävlande och dess hund. Speciellt för de i elitklass. Tidigt på morgonen ut i skogen för att spåra. Därefter en sökdel och ett uppletande. I söket ska hunden hitta gömda människor och i uppletandet utlagda saker. Tillbaka till appellplanen och ett ganska långt lydnadspass innan det är dags för den mest publika delen av tävlingen, planskyddet.
I Degerfors hade det samlats en hel del publik för att följa de åtta ekipagen. Under många år har denna gren dominerats av schäfer, men på senare år har även den belgiska vallhundsrasen Malinois blandat sig i och kanske till och med tagit över. Här var det nu fem schäfrar och tre Malinois anmälda.
I skyddsdisciplinen går det hela ut på att man helt enkelt gjort tävlingsmoment av att fånga busar. Hunden ska på förarens kommando kunna ta fast, bevaka och transportera den tilltänkta skurken som i dessa fall är en välskyddad figurant. För den oinvigde ser han mest ut som en felklädd hockeymålvakt med benskydden på armen. Det är tuffa och rejäla tag när en 40 kilos schäfer i full fart kastar sig och stöter den munkorgstäckta nosen hårt i axeln på den springande figuranten (busen). I programmet ingår också ett modprov. Där ska den jagande hunden bli attackerad och ska då avvärja, brukar kunna bli riktigt spektakulära situationer av detta moment.
Anna Haeggblom Bjellå är domare, men också den som är skyddsansvarig i Degerfors BK.
2 Hur är det egentligen, håller inte Svenska Brukshundklubben på att utbilda riktigt farliga hundar i och med dessa skyddsdhundar som hämningslöst biter sina offer?
– Nej, tvärtom säger Anna bestämt. Dessa hundar utbildas i att inte bita hur som helst. Träningen går ut på maximal kontroll, att tänka först och handla sedan.
– Dessutom är inte detta för vem som helst. För att få tävla i skyddsdisciplinen måste man först och främst ha tävlingslicens. Det innebär att både hunden och föraren måste vara godkända av den träningsansvarige på respektive klubb. Både var för sig och som ekipage. En hund som inte håller ihop mentalt blir aldrig godkänd. Inte heller en förare med machoidéer som tänkt använda hunden till annat än tävling, säger Anna.
Hur gick det då i tävlingen, som också hade DM-status? Jo, distriktsmästare blev Kent Thorslund med sin väldigt ståtliga schäferhanne Working Heroes Baileys. Ekipaget representerar Kumla BK. Vinnare total blev Sven-Erling Johansson från Vänersborgs BK med sin vältempererade Malinois Blacknecks A Jokk. De fick också sitt sista certifikat för att nu få kalla sig brukschampions.
Ralf Andersson från Frövi BK och ende tävlande i högre klass bröt.