Genmäle på Alliansens floskler om ansvarsfull rovdjurspolitik

Publicerat på debattsidan i Karlskoga-Kuriren 2011-02-17
Vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser tisdagens debattartikel om Alliansens ansvarsfulla rovdjurspolitik, undertecknad av Christofer Fjellner och Pål Jonson, båda från Moderaterna.
För det första raljerar man över Miljöpartiets uppfattning i frågan om att den förda rovdjurspolitiken, eller snarare bristen på densamma, ska upp i EU-domstolen. Ett parti och en allians som är överstatlighetens ansikte personifierat och som i alla sammanhang försökt övertyga svenska folket om EU:s förträfflighet har plötsligt ändrat åsikt och vill nu låta vargfrågan enskilt vara en lokal företeelse. Tror fasen det, när man fått kraftigt smäll på fingrarna av sin förda politik av EU-kommissionen.  Dock, när en närbesläktad fråga, den om småviltjakt i fjällvärlden nyligen debatterades, så försvarade allianspartierna detta med motiveringen att en begränsning står i strid med EU-reglerna. Visst låter det konsekvent?
Hur ser då denna ansvarsfulla rovdjurspolitik ut? Sanningen är att Alliansen och Moderaterna inte har någon rovdjurspolitik alls, det är ju detta som är anledningen till att EU:s miljökommissionär Janez Potocnik valde att dra frågan till EU-domstolen.  Några bevis för detta är bland annat: Anders Carlgren meddelade på en presskonferens att nu ska man, redan under våren, börja plantera ut vargvalpar från svenska djurparker. Svaret på detta kom omgående från Mats Amundin, ansvarig på Djurparksföreningen, som mer eller mindre gick i taket när detta publicerades. Det är omöjligt att redan nu, innan frågan utretts och noga förberetts, kunna placera ut några djurparksvargar bland vilda familjer, var hans budskap. Man går då vidare till Finland för att få valpar därifrån, men där blev det också svaret iskallt. Pentti Lähteenoja, överdirektör vid finländska Jord- och skogsbruksministeriet säger kategoriskt nej till sådan utplacering med förklaringen att det är alltför riskfyllt.
Trots att Alliansen, med Anders Carlgren i spetsen, hävdat att det är så viktigt med nytt blod in i den befintliga och kraftigt inavlade vargstammen så beviljar Länsstyrelsen i Härjedalen skyddsjakt på en av de ryska, inflyttade vargarna, mitt under pågående vargjakt. Naturvårdsverket ville försöka flytta på den så värdefulla vargen så att dess så viktiga gener skulle kunna räddas. Det visade sig dock att det inte fanns några riktlinjer för en sådan flytt, så vargen sköts från en helikopter. Ansvarsfull rovdjurspolitik, nåja.
Rovdjursutredningens internationella forskarpanel skrev på DN Debatt den 8 februari att för att uppnå en genetiskt hållbar vargstam så behövs upp till 3000 djur. Också att man behöver öppna upp vägarna så att den skandinaviska och ryska populationen kan röra sig mer fritt. Det innebär bland annat att man måste ge fri lejd genom de nordliga delarna av Sverige och Norge samt låta vargen också etablera sig där. Dessutom då fritt kunna vandra ner mot de befintliga vargdistrikten och beblanda sig med vår nuvarande stam. Den dörren skyndade alliansen snabbt att slå igen genom ett fortsatt fredande av renbeteslandet. Dock sägs att man ska skapa en korridor genom renskötselområdet och ersätta samerna för detta. Hur det ska gå till är det dock ingen som vet. En varg kan vandra upp mot 5 mil per dygn, men hur man ska få den att vandra i en speciell riktning är det ingen i Alliansen som vet. Sannolikt ingen annan heller.
Genomtänkt och ansvarsfull vargpolitik, jo, tjenare. Man skjuter vargar hejvilt, innan man har en enda lösning på hur ny genetik ska tillföras.
Nej, mina herrar, innan ni hoppar på MP och övrig opposition och dessutom kallar något helt obefintligt för ansvarsfull rovdjurspolitik, ta EU-kritiken som en man och lösgör er samtidigt ur jägarlobbyns garn. Sverige behöver verkligen en ansvarsfull vargpolitik, de enda som hittills deklarerat en sådan är MP och V.

BJÖRN REIMERS
amatöretolog och miljöpartist