Är hunden fortfarande en varg, eller…..?

Per Jensen

Publicerat i KT/KK 2012-09-06

Per Jensen, etolog från Linköpings universitet, gästade i helgen Kristinehamns hundcenter för att berätta om hundars ursprung och dess unika kommunikation och samarbete med oss människor under rubriken ”Hundens språk och tankar”. Etologi är läran om djurs beteenden, i detta fall hundar och vargar.
Per Jensen inledde sin föreläsning med att slå ihjäl några gamla myter om hundar och människors relation och poängterade med eftertryck att det han nu sa var nogsamt och vetenskapligt underbyggt. Vissa undersökningar till och med presenterade i det prestigefyllda vetenskapliga magasinet Science.
Alla som haft hund under de senaste 30 åren har säkert fått lära sig att man måste vara dominant mot sin hund. Vara en bestämd flockledare och hålla hunden ranglägst i familjen. Att hunden är en förklädd varg som måste behandlas som en sådan. Än i dag får vi dessa missuppfattningar oss till livs via populära TV-program i olika kanaler. Något som modern forskning alltså kan fastslå är totalt felaktig.
– Hunden har inte domesticerat för förmågan till underkastelse och lydnad utan för sin unika förmåga till samarbete, säger Per Jensen. Det är viktigt att förstå.
Att hunden är sprungen ur vargen är det idag ingen tvekan om, men är hunden verkligen fortfarande en varg?
– Nej, säger Per Jensen. Det finns givetvis vissa vargbeteenden kvar i våra hundar, men med tusentals år av kontrollerad avel har de flesta av dess ursprungliga beteenden avlats bort.
Vargen mötte människan för första gången för kanske runt 50 000 år sedan någonstans i nuvarande Asien. På något sätt uppstod tycke. De båda helt olika raserna insåg nyttan med att kunna samverka. Vargen såg att den konstiga, tvåbenta apan inte åt på platsen där bytet fälldes utan släpade maten till en lägerplats och tillredden den över eld. Samtidigt skräpade hon ner med avfall som smakande ljuvligt. Människan, å andra sidan, såg i vargen en listig jägare som också kunde varna för olika faror när de höll sig nära lägerplatsen. Kanske gick det till så när de träffades för första gången. Ingen vet ju helt säkert.
Att det blev vargen som först av alla djur domesticerades beror, enligt Per Jensen på deras unika förmåga att kunna samarbeta.
Domesticering innebär att människan tar över kontrollen över aveln och därmed skapades hunden för kanske så där 20 000 år sedan. Urmodern är en östkinesisk vargart, något mindre än vår skandinaviska gråvarg.
– Våra hundar är således ättlingar till de allra första domesticerade hundarna och vi är likaså ättlingar till de människor som först lärde sig att förstå hunden, säger Per Jensen. Det har på så sätt genererats en symbios mellan dessa två däggdjursarter som är helt unik i övriga djurvärlden. Ett långtgående samarbete som skapat jordens mest variationsrika art och ett förhållande som utgjort evolutionära fördelar för båda parter.
Det är således ingen slump att hunden kallas ”människans bästa vän”. Vi förstår varandra bättre är några andra däggdjursarter. Per Jensen dryftar sig till och med att säga att hunden förstår människan bättre än den förstår andra hundar, just på grund av vårt långa förhållande.
– Hunden har mycket lätt för att uppfatta och lära sig saker, säger Per. Lär sig snabbt och har genom åren lärt sig att läsa vårt kroppsspråk, men också att förstå våra ord. Undersökningar visar att en hund lär sig att förstå, i genomsnitt, cirka 165 ord, bara genom att finnas i vår närhet.
– Hunden är också det enda djur som förstår människans intention med att peka, berättar Per Jensen. Att via handens eller fingrets riktning låta förstå att i dess förlängning finns något vi vill uppmärksamma. Inte ens våra närmaste släktingar schimpansen har en susning om vad vi menar när vi pekar. Inte heller vargen.
Hunden läser också av våra sinnestämningar i våra ansiktsuttryck och förstår om vi är glada, ledsna, arga eller bekymrade.
Den eviga frågan om hunden kan skämmas när den upptäcks göra något olovligt har man genom åren varit mycket tveksam till även om nya undersökningar ger viss indikation på att kanske de ändå kan visa skamkänslor.
– Jag tillhör dem som tror det, säger Per, men är snabb att påpeka att det ännu så länge är spekulationer, så forskare och naturvetare han är. Många hundägare är nog böjda att hålla med.
Den långa tiden av samverkan har inte bara påverkat hunden. Undersökningar visar också att vi människor har nedärvda kunskaper utifrån vår relation till hunden. Man har bland annat låtit olika personer höra olika typer av hundskall och blivit ombedda att analysera utifrån skallets karaktär i vilken sinnesstämning hunden befinner sig i. Till och med människor som inte har eller har haft hund klarar av tester långt över slumpmässigt resultat. Det bevisar, enligt Per Jensen att även vi människor har nedärvd kunskap utifrån vår långa relation till hunden.
Så när du kikar på din hund nästa gång, se den inte som en förtäckt varg som ska kuvas utan som en kompis och jämlike. Den vill ingen annat än samarbeta med dig, det är nu till och med vetenskapligt bevisat.BJÖRN REIMERS