Alla hundar kan bli ”farliga”

Ralf Andersson – polis och hundförare som även tävlar ibland

Alla hundar kan, vid fel hantering bli ”farliga” hundar, Inte bara de så kallade kamphundarna. Det säger polisen och hundföraren Ralf Andersson. En man som har väldigt stor erfarenhet av att jobba med hund.
Polisen och hundföraren Ralf Andersson var på plats i Degerfors i helgen för att tävla i skydd med sin tjänstehund Winonas Akea. Ralf har varit polis i tjugo år, hundförare i ca tio. Han är dessutom uppfödare av schäfer och har en diger meritlista som tävlande i Bruks- och IPO-displinerna, både med Schäfer och Malinois, med flera SM och NM-medaljer hemma i prisskåpet.
När Kuriren fick en pratstund med Ralf gled samtalet omedelbart in på ”problemhunds”-diskussionerna med det danska mycket omdebatterade förbudet av så kallade kamphundar.
Hur ser du på detta som både hunduppfödare, polis och tävlingsmänniska?
– Ja, jag får nog avge samma tråkiga svar som de flesta andra som håller på med hundar har gjort. Detta är inget hundproblem utan ett problem med hundägarna.
– Alla hundar kan bli ”farliga” om de hanteras felaktigt. Jag skulle vilja säga att en Malinois av de vi kan se på våra tävlingsarenor är mer benägna att bli farliga ”problemhundar” är de som tagits upp på den danska listan. De är så högt tempererade och har en enorm kamplust som måste hanteras av vana hundförare. De flesta ”Amstaffar” (Amerikansk Staffordshire terrier), Bullterrier och liknande är mer som sällskapshundar och har oftast inte dessa drifter. Är de mentalt stabila och harmoniskt hanterade är det oftast väldigt bra hundar. I fel händer kan det ändå gå ganska galet. Men även en Pudel och Golden Retriever kan bitas.
– Så att bara förbjuda ett antal raser är att göra det lite för enkelt för sig, fortsätter Ralf. Varje hund eller ekipage måste bedömas individuellt.
Är det då ett problem i vårt samhälle?
– Nja, på de ställen jag har arbetat som polis, bland annat i Örebro och Stockholm finns det en machokultur i vissa områden, där unga killar skaffar sig ”häftiga” hundar utan att förstå vad de har i kopplet. Det kan bli stora problem av sådant.
– Tyvärr är lagstiftningen lite trubbig då det måste hända något innan polisen kan eller får agera. Hunden har, så att saga, ett ”fribett”.
Därefter kan vi ge restriktioner som koppeltvång och munkorg. Eller så kan hunden omhändertagas.
Har polisen verkligen tid med detta då?
– Ja, det tycker jag. Vi tar detta på allvar. Jag har varit med om att bedöma ett stort antal  av dessa hundar.
– Men som sagt, detta problem gäller inte bara de så kallade kamphundarna, även om just dessa raser blivit populära i vissa kretsar. Problemet är större än så, avslutar Ralf denna fråga.
Hur gick det då i tävlingen?
– Nja, inte så bra. Vi tävlar i olika discipliner och vi är nog inte riktigt färdiga med alla lydnadsmoment. Denna gång gick det inte så bra så jag valde att bryta och inte köra skyddsdelen på grund av skaderisken. Vi har fler tävlingar framför oss så jag ville inte riskera något, säger en lite besviken Ralf Andersson. Ambitionen är dock att kunna lyckas både i skydds- och IPO-disciplinerna, avslutar Ralf.
BJÖRN REIMERS