En pratstund med Robert Wells och Ulf Wadenbrandt

Publicerat i KT/KK2014-04-04
Rhapsody in rock är, utan att överdriva, en svensk musikinstitution. Ett otroligt projekt som rullat på i 25 år. Jubileumsåret 2015 är hela 19 konserter inbokade och på skärtorsdagen var Robert Wells och hans gäng i Karlstad. Jag har träffat Robert Wells några gånger tidigare och känner väl till hans passion och ödmjukhet för det han sysslar med. Innan konserten på CCC i Karlstad fick vi en pratstund tillsammans med Robert och turnéns dirigent Ulf Wadenbrandt. Ulf är välkänd i Karlskoga efter flera konserter med Karlskoga symfoniorkester.
Om du får bli lite nostalgisk, vad minns du bäst och helst av de 25 åren med Rhapody in rock?
– Det måste vara första året, 1989, säger Robert. Vi var bland annat i Sundstagymnasiet här i Karlstad med så mycket folk på scenen att vi nästan ramlade av.
– Vi är faktiskt inne på det 26:e året, men hösten gick så bra, så vi beslutade att fortsätta. Annars skulle det bara blivit 10 konserter jubileumsåret, fortsätter Robert.
– Ja, egentligen skulle det inte blivit någonting alls, trots att det var ett jubileumsår. Men producenten Cenneth Sangré stod på sig. Jag hade tidigare varit ute med min trio och hyllat Charlie Norman. Kravet blev då att den här turnén skulle få samma känsla som det var att åka ut med trion. Inte för storslaget, trots den stora orkestern med massa utrustning och stora skärmar.
Jag tycker vi lyckats med det. Det känns oerhört lekfullt trots den stora uppsättningen där musiken är det viktigaste. Det är annars oerhört lätt att sväva iväg så att utrusningen blir viktigare än musiken.
Dirigent i år är Ulf Wadenbrandt. En person som verkar passa som hand i handske för Rhapsody i rock. Hur träffades ni?
– Så är det, säger Robert. Vi sågs nog första gången runt år 2000. Vi gjorde några grejor tillsammans med Ulfs orkester. Sedan har han varit med på turnéer i Ryssland, Lettland med mera.
Hur ser du Ulf på din roll i sammanhanget?
Jag är bara oerhört tacksam att få jobba med Robban, säger Ulf.
Ulf har också hjälp mig med att komma igång med min första sommarcamp för unga pianister. Ett projekt som blivit mer och mer viktigt för mig. Nu kör vi varje sommar. En av mina elever, 14-åriga Alice Power är med här ikväll.
Du har också varit ute och kört skolkonserter?
Ja, det är lite av ett sätt att betala tillbaka efter alla år. Jag är ingen utbildad lärare, men jag är bra på att kommunicera med ungdomar. Det är viktigt att vi som varit med ett tag visar på vikten av att öva om man vill bli något. Det räcker inte med att synas på Facebook och Instagram.
Du jobbar också med ungdomar Ulf.
Ja, och det ger en oerhörd kick och skapar massor av energi att få jobba med unga musiker. Både hemma i Trollhättan och tillsammans med Robban, säger Ulf Wadenbrandt.
Hur tänker du när du väljer gästartister till dina turnéer, exempelvis har LaGaylia Fraizer varit med väldigt många gånger.
I hennes fall för att det finns ingen som slår henne här i landet. Jag är ute efter rösten, utstrålningen och att kunna leverera till en publik. En annan favorit är Sofia Källgren som har också varit med mycket, bland annat på våra turnéer i Kina. I år även Johan Boding, som kanske inte är lika känd för den stora publiken men gör fantastiskt bra ifrån sig.
Du blandar friskt med vad du håller på med. Var trivs du bäst någonstans?
Jag trivs bäst i musikantrollen, oavsett vad vi håller på med. Just det här älskar jag för att ingen annan gjort det. Jag får ibland frågan om jag inte ska göra något mer finkulturellt, men då ser jag rött. Inget är finare än det andra när det gäller musik, säger Robert Wells med eftertryck.
Just nu gör vi BingoLotto med Ingvar Oldsberg. Lite småtrevligt där jag får känna mig som min gamla idol Leif Asp, skrattar Robert glatt.
Robert nämner också åren med Charlie Norman som fantastiska och enormt lärorika innan vi avslutar vårt samtal. Robert Wells och Ulf Wadenbrandt skyndar vidare mot den tiotusende soundchecken i deras digra musikliv. Två ödmjuka musikanter med båda fötterna på jorden.
BJÖRN REIMERS