Mustig Shakespeare i Nolbyskogarna

Publicerad i Karlskoga-Kuriren i juli 2011 
Ännu en gång, den fjärde i ordningen, har Lena och Olle Söderberg förvandlat sin gårdsplan till en teaterscen och spelar där sommarteater. Denna gång utökad till en större del av domänerna där publiken stående får ta del av vissa scener, såsom den tänkta duellen mellan pastor Evans och den franske doktorn Caius.
De muntra fruarna i Windsor är väl inte William Shakespeares mest spelade skådespel. Ändå är det en pjäs som många tycker passar som entré till den mästerlige renässansbrittens många verk. Och, visst passar den som sommarteater i Nolbyskogarnas lantliga idyll vid den gamla bergsmansgården.
Handlingen, klassisk komedi:
En adlig, men utfattig riddare med stort självförtroende och fullt utvecklat högmod försöker förföra två, lite till åldern komna, samt gifta damer i Windsor. Samtidigt ska den enes dotter giftas bort och friarna är många.
Intrigerna står som spön i backen och utvecklas emellanåt till rent av farsartade scener. Vi stöter på svartsjuka, girighet och sorg, men också äkta kärlek och sång.
Det är alltså med ett okuvligt självförtroende som den utblottade riddaren Falstaff ska försöka förföra och därmed roffa åt sig fru Fords och hennes väninna, fru Pages förmögenheter, eller rättare sagt deras mäns. Just att de är väninnor ger intrigen extra blod då de anförtror sig till varandra och beslutar sig för att tillsammans dra den fete riddaren vid näsan, När så Falstaff ger två av sina tjänare sparken, skvallrar de om hans planer för männen och Falstaff blir den som till slut görs till allmänt åtlöje.
Parallellt så tävlar tre friare om den sköna Anne Pages hand. Modern och fadern har olika syn på vem som ska få deras dotters hand. Hon själv älskar en tredje. Bortsett från ypperligt skådespel av Giovanni Falcone som doktor Caius så känns denna parallellhistoria dock lite onödig.
I bakgrunden ligger hela tiden tidsenlig musik, nyskriven av Teater Nolbys hovtonsättare, Gunnar Hjorth. Gunnar framför också denna musik tillsammans med basisten Mikael Forsberg.
Dessa två har även några mindre roller som Falstaffs betjänter och här kan man ana viss skådespelartalang hos den annars mest gitarrtrakterande Gunnar Hjorth.
Sammantaget tar denna historia cirka tre timmar i anspråk inklusive två pauser. En resa med många skratt, men tyvärr något ojämn. För att komedins förvecklingar ska bära hela vägen krävs fullskalig dramatik i samtliga rollfigurers uttryck. Så är inte riktigt fallet. Olle Söderberg som Sir John Falstaff gör som vanligt bra ifrån sig, bullrig och yvig gör han sin Falstaff fullt trovärdig en Shakespearekomedi.
Jennifer Justerås i rollen som ständigt berusad värdshusvärdinna är lysande. Jennifer gör två roller, också den girige fru Quicky, som för en slant ”hjälper ” alla.
Jag har redan nämnt Giovanni Falcone som den franske läkaren, ständigt förbannad, svärande osande eder på det franska språket. Dessa är de som sticker ut och som lyfter föreställningen lite extra.
Som helhet dock en välspelad sommarpjäs i en fantastisk miljö. Fullsatt på premiärdagen och håller bara vädret i sig borde publiken hitta ut till Nolbyskogarna. Denna premiärafton höll sig regnet i två av tre akter, men eftersom läktaren befinner sig under tak så är det bara skådespelarna som eventuellt blir blöta.
Möjlighet till viss förtäring finns också. Vad sägs om rostbiff med yorkshirepudding eller en engelsk ale att svalka sig med. Föreställningar ända fram till den 20 augusti. Avsluta gärna semestern med lite klassisk teater ute i Nolbyskogarna. Shakespeare kan man aldrig få för mycket av.