Claes Malmberg – obetalbar hypokondriker i Den inbillade sjuke

TEATER
Betyg: 5
Den inbillade sjuke av Molière
Christinateatern i Kristinehamn
Regi och bearbetning: Sven-Åke Gustavsson
Medverkande:
Argan: Claes Malmberg
Beline, Argans fru: Malena Hallerdt
Angelique, Argans dotter: Sofie Lindberg
Argans son och Beralde: Fredrik Evers
Toinette, pigan: Caisa-Stina Forssberg
Cleante, Angeliques friare: Peter Lorentzon
Doktor Purgon och Advokaten: Johan Gry
Thomas, Purgons son: Ola Hedén

Jovisst, det är omöjligt, men jag kan ändå inte släppa tanken att Molière måste haft Claes Malmberg i tankarna när han skrev pjäsen Den inbillade sjuke. Så sjuk som Malmberg är överträffar det mesta. Han behöver bara komma in på scenen, skönt rödmosig, så exploderar publiken i skrattkonvulsioner.
Den inbillade sjuke är Molières sista pjäs. Han spelade själv huvudrollen när den uppfördes i februari 1673. Efter fyra föreställningar drabbades han dock av blodstörtning och avled senare i sitt hem. Han hade då gjort sig omöjlig bland läkare och präster och fick därför ingen som helst hjälp.
Den inbillade sjuke handlar om den rike hypokondrikern Argan. Han lever sitt liv i ett hus fullt av medikamenter och med sin andra fru som enbart vill åt hans pengar. Argan utnyttjas hårt av sin läkare, doktor Purgot och sin apotekare. Hutlösa läkar- och apoteksräkningar drabbar den stackars Argan samtidigt som den enda behandling han får består av olika lavemang.
Trots detta vill Argan gifta bort sin dotter med sin läkares som Thomas, en enfaldig typ, helt dominerad av sin far. Dottern vill naturligtvis inte, hon har redan träffat sitt hjärtas kär i den stilige Cleante. Dock, om hon inte lyder sin far och gifter sig med läkarsonen så skickar Argan sin dotter i kloster.
I Sven-Åke Gustavssons uppsättning är mycket av originalmanuset kvar, men han har även moderniserat en del och har nog haft väldigt kul när han stoppat in lite nutid. Det finns också plats för en hel del improvisation, något som passar Claes Malmberg som hand i handske. Sista scenen i den första akten är fullständigt obetalbar och helt galen. Claes Malmberg bannar sin son för att hålla inne med en del sanningar. Det utmynnar i en indiandans i reggaetakt och hela scenen verkar helt improviserad. Ett litet tag tappar Claes texten, med kommentaren ”jag gör nu en konstpaus, det är sådant man får priser för”.
Mystiska samtal mellan frun och henne advokat som får banen misstänksamma illustreras av signaturen till Misson Impossible, dottern sjunger Taube och även Gudrun Schyman och Jönssonligan får vara med på ett hörn. När Argans bror, den hurtige frisksportaren Beralde, gör entré med tennisracket under armen är han farligt lik Björn Borg. Javisst har Sven-Åke haft skojigt.
Samtidigt som detta är en farsartad komedi med buskisanslag, tänker mest då på Malmbergs improvisationer, så är det också ett inlägg i samhällsdebatten. Dåtidens läka-re kunde säkert suga pengar ur den rikes skattkista, något som Molière gärna ville uppmärksamma.
Claes Malmberg är, som sagt, helt obetalbar. Visst, det blir lite göteborgskt ordvitsigt ibland, men det håller. Caisa-Stina Forssberg gör pigan Toinette som är dotterns förtrogne. Hennes lite yviga spel passar också mycket väl in, likaså hennes höftvickningar och sugande blickar som ibland också riktar sig mot publikens herrar. Fredrik Evers som både Argans son och bror har då och då svårt med Malmbergs improvisationer vilket höjer den redan skyhöga stämningen i publiken ytterligare ett snäpp.
Samtliga skådespelare är hela tiden oerhört närvarande, det pågår ett ständigt minspel dem emellan, och för den del, även ut mot publiken som avsevärt höjer helhetsintrycket.
Läkarsonen Thomas spelas av Ola Hedén på en något hemmasnickrad östgötska. En tacksam karaktär som ändå inte riktigt lyfter. Det gör inte heller Malena Hallerdt som Argans hustru. Men som helhet är Den inbillade sjuke med Malmberg i spetsen något man absolut ska gå man ur huse för att få uppleva. Det gjorde också Kristinehamnarna. Christinateatern var utsåld till sista plats.

BJÖRN REIMERS