Annorlunda Alice äventyr i Underlandet på Teater Nolby

TEATER
Alice äventyr i Underlandet
Regi: David Levi
Scenografi: Olle Söderberg
Kostym och sömnad: Lena Söderberg och Anna Lundin
Musik: Gunnar Hjorth
Alice: Karolina Höijer Källström
Vita kaninen: Lova Falk
Hjärter Dam: Lena Söderberg
med många flera
Betyg: 4

Vi är väl många som upplevt barn i vår omgivning som har tråkigt och vill bli aktiverade. Får man som barn då ingen respons får man försöka använda sin egen fantasi eller så kan man skapa en spännande dröm.

Alice äventyr i underlandet bygger på en muntlig berättelse under en båtresa på Themsen i början av 1860-talet när några unga flickor behövde underhållas. Berättaren, Charles Lutwidge Dodgson, var en kyrkans man och gav senare ut berättelserna i bokform under pseudonymen Lewis Carol.
Det handlar om flickan Alice som lite uttråkad hamnar i Underlandet och där träffar ett antal underliga figurer och råkar ut för några otroliga äventyr. Berättelsen har egentligen ingen direkt röd tråd utan består av olika förvecklingar som drabbar Alice. Hon träffar den stressade vita kaninen, en svamlig larv, en leende katt, en galen hattmakare och en blodtörstig drottning med många flera.  Tack vare olika mystiska drycker och lika mystiska kakor ändrar Alice storlek från pytteliten till jättestor vilket försätter henne i olika problematiska situationer. Tillfällen till överraskningar och skratt är många.
Teater Nolby har denna gång satsat på en barnteaterföreställning som i första hand vänder sig till mellanstadiebarn i närområdet. Förutom de öppna föreställningarna under ett par helger har skolklasser bussats ut till den fantastiskt vackra omgivningen vid Olle och Lena Söderbergs bergmansgård mellan Karlskoga och Loka Brunn. Bergsmansgården som blivit en välbesökt friluftsteater där man de senaste åren spelat klassisk sommarteater.
Det är David Levi, en av medlemmarna i teatergruppen, som översatt, dramatiserat och regisserat barnföreställningen Alice i Underlandet. Han har mycket klokt utnyttjat den vackra omgivningen och gjort föreställningen till en vandring i överraskningar. Publiken samlas och får kort möta Alice och hennes syster Emma under en picknick. Sedan får man gående möta Alice olika äventyr och tillsammans med henne träffa de underliga figurerna i Underlandet. Barnen i publiken blir inte bara publik utan också deltagande.  Med skräckblandad förtjusning få de uppleva den blodtörstiga drottningen Hjärter Dam, den stressade vita kaninen och givetvis Alice som kastas mellan spännande äventyr och smått galna figurer.
Medverkar gör medlemmar i Teater Nolby, men också några ensamkommande flyktingungdomar som bor på flyktingförläggningen Vida världen i Degerfors. Ett fantastiskt initiativ från Olle och Lena Söderberg och Teater Nolby som i och med detta tar integrationen av dessa pojkar till en ny nivå.
– Det har, på flera sätt varit en kulturkrock, berättar Olle Söderberg, men de största problemen har inte varit med ungdomarna utan med den kommunala administrationen.
– Man kan väl säga att intresset från personalen och ledningen varit ganska kylig, berättar Olle Söderberg. Man har nog inte förstått vilken möjlighet detta är för ungdomarna att se en annan del av den kultur de ska anpassas till.
Svårt att förstå när ett sådant erbjudande uppkommer. Detta borde få upp ögonen för fler liknande projekt för att underlätta integrationen.
Teater Nolbys föreställning av Alice äventyr i Underlandet är ovanlig och väldigt sevärd, både för barn och vuxna. Skådespeleriet är på många händer lysande. Karolina Höijer Källström gör en härligt sprallig Alice och Lova Falk som den vita kaninen är något av ett underbarn som passar alldeles utmärkt i sin roll. Det gör också Giovanni Falcone som hattmakaren och Lena Söderberg som den blodtörstiga Hjärter Dam.
Återstår gör fyra föreställningar, lördag och söndag den 1-2 juni kl 15.00 och 17.00. Ta med barnen till en fantastisk miljö på en annorlunda teaterupplevelse. Gå in på teaternolby.se så hittar du en vägbeskrivning.
Till sommaren kommer Teater Nolby att spela Figaros bröllop, så ta denna härlig mustiga barnteaterföreställning som en försmak till sommaren stora begivenhet, du kommer inte att ångra dig.