Svenska klarinettsextetten bjöd på badortsmusik från 20-talet

Svenska klarinettsextetten
Svenska klarinettsextetten

MUSIK
Sommarmusik i Parken
Svenska Klarinettsextetten
Hans Bergman, klarinett
Sölve Kingstedt, klarinett
Leif Fors, B-kornett
Gunnar Wennberg, althorn
Christer Torgé, tenorhorn
Åke Hedbom, tuba
Tommy Törner, slagverk

”Det vore väl konstigt om jag inte kunde det här, jag har ju övar i 72 år”. Orden är althornisten Gunnar Wennbergs, 86 år. Respekt!
Det skulle bli en sommarkonsert i äppellunden i Björkbornsparken, men tyvärr var inte vädrens makter på bästa humör så tyvärr blev man tvingad att flytta inomhus. Nu är ju inte herrgårdssalongen fy skam heller så miljön blev trots allt helt OK ändå. Svenska klarinettsextetten består av ett gäng goa gubbar med så mycket rutin och musik i sina kroppar att det både räcker och blir över.  Bland annat från Radiosymfonikerna, Hovkapellet och Arméns trumkår. Det dessa herrar har åtagit sig att bjuda på är inte bara en musikupplevelse utan även en kulturgärning. Grunden till den repertoar de presentera finns nämligen nedtecknat av musikfanjunkaren Leonard Julius Åkerberg och är från 1923. Sextetten (som faktiskt består av sju man) kallar det ”Badhusmusik från Bohuslän anno 1923”. En ovärderlig musikskatt.

Christer Torgé fungerar som presentatör och visar sig vara en vältalig ambassadör för genren. Med glimten i ögat presenterade han både de stycken som spelades och sina medmusikanter med små anekdoter och sedvanliga musikerskämt. Han fick till och med in lite stadsbyggnadspolitik mitt i all musik.
Repertoaren var mycket blandad. Från gotländsk brudmarsch via Grieg till Povel Ramel, Evert Taube och Mozart med flera. Allt arrangerat för klarinett och mässingssättningen. Mässingsinstrumenten som användes var alla original från epoken av badorts- och brunnsmusik. Christer Torgés tenorhorn från slutet av 1800-talet. Lite fräckt är det att höra ventilklaffarna (heter det så?) klicka samtidigt som man, om man sluter ögonen, också hör de svassande kjolarna frasa och champagneglasen klinga när badortsturisterna roar sig i bakgrunden.

På stående fot fick den fullsatta lokalen ett löfte från dessa gentlemän om att de gärna återvänder nästa sommar igen. Då förhoppningsvis kan den vackra äppellunden bli spelplats för ännu en brunnsmusikkonsert av genrens okrönta mästare, den svenska klarinettsextetten.