Sprudlande och virtuos energi med Stockholm Swing All Stars

Stockholm Swing All Stars

Recension publicerad i KK/KT 2012-10-19
MUSIK
Cupol Jazz & Blues Club
Stockholm Swing All Stars
Carl Olandersson, trumpet
Klas Lindquist, altsax och klarinett
Fredrik Lindborg, tenorsax och klarinett
Magnus Wiklund, trombon
Daniel Tilling, piano
Gustav Lundgren, gitarr
Göran Lind, kontrabas
Mattias Puttonen, trummor
Betyg: 4

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas. Svensk jazz har en fantastisk kader av jazzmusiker med det gemensamma att de är födda på 70-talet. Några av dem var på jazzklubben i Karlskoga i onsdags och det skapades utan tvekan magi. Anförda av gitarristen Gustav Lundgren, förresten född redan 1980, gavs en resa, huvudsakligen i swingtraditionen, innefattande även Gillespie-bop och avantgarde à la Thelonious Monk samt en liten krydda från eget material. För trots sin relativa ungdom så gräver dessa herrar gärna i vad som skapades under 40- och 50-talet, på den tiden då de riktigt stora elefanterna dansade. Men, vilket jag personligen tycker är viktigt att framhärda, det låter inte bara 40-tal, nej dessa grabbar, framförallt då de båda saxofonisterna Klas Lindquist och Fredrik Lindborg, har skrivit nya arrangemang som inte är så strikt vattenkammade som originalen. Man har helt enkelt busat till det, eller lekt som Klas väljer att formulera det, och till stor del yxat in 2000-talet i de gamla mästarnas verk. Detta smyckas sedan med virtuos improvisationslusta och spelglädje utan att för den skull spräcka ramarna. Det är just detta som i mina öron ger ny lust även hos oss åhörare.
Det går att skriva en avhandling om respektive musikant i Stockholm Swing All Stars. Jag väljer dock att här behandla dem kollektivt. Det finns i dessa herrar så vansinnigt mycket kreativitet, spellusta och ekvilibristisk virtuositet att det både räcker och blir över. Man ger publiken en åktur genom ett jazzlandskap där man kan förnimma både de rökiga och ölstinkande småklubbarnas charm samt upplysta ballroms med kristallkronor i taket och ett smokingklätt storband på scenen.
Konserten i Karlskoga var starten på en veckokort turné, så enligt Klas Lindquist har det varit ett intensivt repande den senaste tiden. Allt ska ju sitta utantill och utan noter. Ungefär 50 låtar ska behärskas under turnén, berättar Klas, lite för att sedan kunna anpassa sig till den publik man möter. Några av dem fick Karlskoga uppleva denna magiska kväll. Misty, Night in Tunisia, Salt Peanuts, Monk´s Mood, Honeysuckle Rose, Undecided, bara för att räkna upp några som ni som inte var där missade.  Själv tar jag med mig Fredrik Lindborgs tenorsax och arrangemang på Gillespies Night in Tunisia med mig ut i kvällsmörkret och kan med lätta steg under en regntung och höstsvart himmel ändå småvisslande låsa upp bilen och tycka att livet ändå har sina ljusa stunder.