Recension Zoie Finer med band

Zoie Finer

Publicerad i Karlskoga-Kuriren 2010-10-07

MUSIK
Cupol Jazz & Blues Club
Zoie Finer med band
Zoie Finer – sång
Anders Ekholm – tenorsax
Arne Tengstrand – piano
Jan Kullhammar – trummor
Christian Paulin – bas
4 kurrar

En skön och annorlunda jazzkväll
En något lite annorlunda kväll var det på jazzklubben i onsdags. Zoie Finer och hennes band gav också det budskapet till publiken i inledningen av konserten.
– Hela idén är att göra det klassiska men på vårt eget sätt, sa Zoie, som gjorde sin första konsert i Karlskoga och inledde med ”A Fine Romance” vilket blev signifikativt för kvällens fortsättning. Det blev verkligen en fin romans mellan scenen och publiken. En sådan där skön och avslappnad jazzkväll som behövs när höstmörkret sänker sig och löven, om än så vackert färgsatta, virvlar kring i vinden utanför.
Att det blev lite annorlunda visade också några av numren. ”Englishman i New York” av rockartisten Sting och Cornelis Vreeswijks ”Somliga går med trasiga skor”, den senare en text nog så aktuell som för 30 år sedan då den skrevs, vilket också Zoie påpekade.
Zoie Finer gör de klassiska jazzprylarna oerhört bra, men det känns liksom att både Sting och Vreeswijkkostymen sitter något lite tajtare. Hon gör också Monica Zetterlunds ”Sommarregn” på ett lysande sätt, eget, men man kan också ana ikonen och värmländskan Z där någonstans.
Andra avdelningen blev helt och hållet publikens. Möjlighet fanns att från en lista välja favoritlåt som då förhoppningsvis spelades upp av bandet.
Det blev lite småpill med tonarter och texter när listan sammanställts, något man från scenen kallade för att improvisera, men till slut fick man till det och låtar som ”Sakta vi gå genom stan”, ”Misty”, ”Night and Day”, ”All of Me” och naturligtvis ”Ain´t Misbehavin´” som extranummer radades upp som på ett pärlband. Det visade kanske på att publiken tillhörde det vi ibland kallar ”övre medelåldern”, men visst, det blev både vackert, stämningsfullt och med fullt klös. Den jag tar med mig ända hem är Zoie och bandets tolkning av ”Cry Me a River”. Här finns Zoies hela kapacitet där Anders Ekholm fyller ut med sin gråtande tenorsax som emellanåt också briljerar hela tillställningen. Inhoppande pianisten Arne Tengstrands sköna finsnickeri, samt också Janne Kullhammars kompetenta trumspel och Christian Paulins vandrande basgångar som en perfekt ledstång. Vackert och oerhört kompetent.
Zoie Finer är bred i sin repertoar. Skriver också en del eget, även om det lämnades hemma denna gång. Anders Ekholm, men sina rötter i Degerforsmyllan, är en oerhört skön och avslappnad tenorsaxofonist som kanske skulle passa på större scener, men å andra sidan är livet för jazzmusiker idag inget man avundas. Svårt att få spelningar och gagerna köper man inga Porschar för. Härligt då att det fortfarande finns entusiaster som runt i landet orkar med att driva sina jazzklubbar med mycket små medel. Cupol Jazz & Blues Club är en sådan, en av de bästa plussade kapellmästare Christian Paulin för innan ridån gick ner och vardagen tog vid. En något lättare sådan att tackla efter ännu en skön kväll i jazzens tecken.

BJÖRN REIMERS