Karlskoga symfoniorkester gjorde det igen!

SONY DSC

Publicerad i KT/KK 2014-09-29
Pop & Rock Goes Symphonic
Karlskoga Symfoniorkester med kompgrupp och kör
under ledning av Ulf Wadenbrandt
Solister: Sara Löfgren och Johan Boding
Betyg: 5

”Det bästa med dig Ulf är att du inte är riktigt klok”. Orden är Sara Löfgrens och de var riktade till kvällens dirigent, den hårfagre duracellkaninen Ulf Wadenbrandt när hon precis avslutat sin version av Stoneshiten Satisfaction och Ulf precis landat på golvet i en av sina många luftfärder i låtavsluten. En till sista stol fullsatt aula på Bregårdsskolan hade inga som helst problem med att hålla med Sara. Ulf Wadenbrandt är galen, men på ett alldeles fantastiskt och medryckande sätt. Redan i kvällens andra låt där Johan Boding fyndigt sjöng ”Let me entertain you” och Ulf med full kraft hjälpte till att få igång den stora publiken vad kvällens ribba lagd. Den hamnade väldigt högt och den låg kvar under hela konserten.

Ulf Wadenbrandt, Johan Boding och Sara Löfgren
Ulf Wadenbrandt, Johan Boding och Sara Löfgren

Jag läste på Ulf Wadenbrandts facebooksida inför lördagskonserten att hans mission var att välta Karlskoga denna kväll. Visst, tillsammans med övriga på scenen vad det inget snack, mission completed!
Detta blev en kväll som de flesta av de knappt 600 personerna i publiken sent ska glömma. Nostalgin stod som spön i backen, uppburna av tre superartister och en vältrimmad symfoniorkester.
Ja, för att det är något alldeles extra med denna symfoniorkester, som enligt kvällens dirigent är betydligt större än staden Karlskoga, det står helt klart. Ett gäng amatörmusikanter som med några entusiastiska pådrivare, gång på gång lyckas med att genomföra nya utmaningar. En stor eloge till konsertmästaren Peter Carell och gänget!
Jag vet att nämnde Peter egentligen ville bli rockstjärna, det syns varje gång han får lira den här typen av musik. Ikväll blev det verklighet. I låten Smooth Criminal av Michael Jackson i en variant av violinvirtuosen Dave Garett, gav sig Peter an i ett mäktigt och bejublat fiolsolo à la storheter som Don ”Sugarcane” Harris och Jean Lyc Ponty. En stjärna var född!
Annars var stjärnorna i denna konsert givetvis Sara Löfgren och Johan Boding. I låtar av Rolling Stones, Queen, Beatles, Abba, Ted Gärdestad, Simon & Garfunkel med flera gav de sig an och med sina fantastiska röster trollband de en lyrisk publik. De fixade också en skön lättsam stämning när de småsnackade med publiken och utan några stora uthävor, med röst och utstrålning gav precis vad publiken vill ha.
”Musik ska byggas utav glädje” sjunger Lill Lindfors och inget kan väl vara mer sant. Ikväll möttes publiken av tre väldigt kompetenta byggmästare och konstruktörer som med äkta entusiasm och tonvis av glädje, skapade ett bestående konstverk tillsammans med ett stort gäng duktiga hantverkare. När grytan fylls av gedigen kunskap, äkta kärlek, inlevelse och harmoni mellan utövare och konsumenter, då skapas en magisk rätt som man bara ytterst sällan får möjlighet att smaka. I lördags kväll var ett sådant tillfälle i Bregårdsskolan aula. Ni som var där vet vad jag menar. Ni andra får säkert chansen någon gång framöver. Jag har nämligen en känsla av att de kommer tillbaka. Ett kärleksförhållande som detta måste givetvis underhållas.

BJÖRN REIMERS