Känslor och medryckande glädje tillsammans med Hot´n Spicy

Publicerat i Karlskoga-Kuriren 2011-11-04
MUSIK
Hot´n Spicy
Cupol Jazz & Blues Club
Svein Erik Martinsen – gitarr & sang
Lars Tormod Jenset – kontrabas
Bjarke Falgren, violin, altfiol
4 kurrar

Det började med en jamsession på Det kunglige danske musikkonservatorium i Köpenhamn år 2000. Norrmännen Svein Erik Martinesen, Lars Tormod Jenset och den danske violinisten Bjarke Falgren hamnade av en slump i samma klass och tycke uppstod som man brukar säga. Det är alltså elva år sedan men de har ännu inte tröttnat på varandra. Tack och lov! Det fick cirkus 80 stycken hågade uppleva på Karlskogas jazzklubb i onsdags. Under namnet Hot´n Spicy kryddade de en anrättning av improvisationsmusik som både var svårdefinierad och fullständigt lysande.
På frågan om de ser sig som jazzmusiker skruvar alla tre på sig och svarar egentligen heller inte fullt ut.
– Det klart det är jazz försöker sig basisten Lars Tormod Jensen på, men, bryter Bjarke Falgren in, vi plockar upp och skriver utifrån känslor. Känslor som vi tolkar på vårt sätt. Vi försöker också att passa oss för att kalla något för Hot´n Spicy-musik. Det skulle sätta gränser som vi inte vill ha, säger Bjarke.
– Vi är väldigt samspelta och kan, utifrån improvisation, utmana varandra till nya faser vid varje tillfälle vi spelar. Ingen konsert är den andra lik, fortsätter Bjarke. Nej, det ska gudarna veta.
Med ett underfundigt leende smyger Bjarke Falgren iväg ifrån grundtemat, leker en stund med toner för att få Svein Eriks gitarr att haka på. En kort blick mellan de två, fyra ögon som plötsligt lyser upp, sedan kan det sväva ut till nästan vad som helst för att till slut knytas ihop i ett väl avvägt slut.
Sättningen, gitarr, bas och fiol skulle kunna skvallra om Django Reinhart-influens. Något som också Svein Erik påpekar. Men så har det aldrig varit fortsätter han, förrän nu, och så presenterar bandet låten ”Gatso” (med reservation för stavningen) vilket är romani för ”De andra”.
– De andra, det är vi, fortsätter Svein Erik och ler lite underfundigt. Låten framkallar kvällens stora explosion. Applådåskor som nära nog lyfter taket när den zigenarinspirerade violinen sakta tonar ut. Själv satt jag vid lägerelden utmed husvagnarna och såg de stövelklädda ungdomarna dansa till den vilda musiken medan mörkret sakta sänkte sig.
Jag upplevde även morgonljuset över snötäckta och karga vintervidder när musiken tangerade den nordiskt blå folktonen.
Den dansk/norska trion är givetvis ypperliga musiker, men de har en dimension till. De inspireras inte bara av  äkthet och känslor, de förmedlar dessutom dessa känslor via sin oerhörda spelglädje direkt ut till en medtagen publik. På så sätt skapas också magi. Det är dessa egenskaper som gör upplevelsen av levande musik så mycket större. Under förutsättning att man, som killarna i Hot´n Spicy, alltid tar publiken på fullt allvar. Det är det som också skiljer agnarna från vetet.

BJÖRN REIMERS