Jerry Haglund avslutade sommarturnén på hemmaplan

MUSIK
Jerry Haglund Band
Kungsteatern Karlskoga
Jerry Haglund, gitarr och sång
Andreas Tengblad, bas
Richard Krantz, gitarr och slideguitar
Felix Rothman, tuba
Henrik Johansson, trummor
Lisa Björänge, kör
Anna Ahnlund, kör
Fialou Almström, kör
Betyg: 4

Jag måste börja med att utbryta i: skämmes karlskogingar, skämmes tamejfan! Det är inte varje dag hemmasonen Jerry Haglund gästar hembyn. När han väl gör det och avslutar sin sommarturné på Kungsteatern i Karlskoga, då kommer det 25 personer. Jo, du läste rätt. Enbart tjugofem. Personligen tycker jag det är en riktig käftsmäll. Jerry är värd mycket mer än så.
Jerry Haglund är en lysande musikant och en magnifik gitarrist. Han är en underfundig låtskrivare som blandar mjuk softpop med rökarrock, jazzigt sväng och lite countrytouch, kanske mest på grund av Richard Krantz och hans steelguitar.
Till Karlskoga kom han med sin sommarturné som har den senaste plattan ”Two Dogs in a Bathtub” som ryggrad, men även låtar från tidigare inspelningar.
Kunde man se lite besvikelse i Jerrys ögon när han välkomnade publiken? Kanske. Det påverkade i alla fall inte engagemanget på scenen. Jerry småsnackar med publiken, med några polare han känner och visar äkta glädje mot de som faktiskt kommit.
Det börjar lite soft, men blandas snart upp med några rökare. Hurt People är en sådan låt och likaså Coalmine, som Jerry tillägnar alla Bofôrsare som dagligen traskar till jobbet och upprätthåller svensk ekonomi.
Jag nämnde Jerrys underfundighet. En sådan är att han har en tuba i banduppsättningen. Det är Felix Rothman som för ett eller ett par år sedan blev kontaktad av Jerry och på den vägen är det. Felix syns även i vaktparaden och lirade nyligen för president Obama.
– Efter att ha besökt New Orleansfestivalen 2005 har jag alltid önskat en tuba i bandet, avslöjar Jerry. Nu är det verklighet och det låter grymt.
Trots att den nu var glest i bänkraderna på Kungsteatern så gav en ödmjuk Jerry och hans vänner en nöjd publik full valuta. Det där med svårigheten att bli profet på hemmaplan kanske stämmer, men jag kan bara beklaga att inte fler tog chansen att uppleva denne musikant. Ni får helt enkelt skylla er själva.

BJÖRN REIMERS