Grymt sväng med Jesper Kvibergs Social Club of Music

Publicerat i KK/KT 2012-02-03
MUSIK
Cupol Jazz & Blues Club
Jesper Kvibergs Social Club of Music
Johan Setterlind, trumpet
Magnus Kjellstrand, sång, altsax och tvärflöjt
Fredrik Lindborg, tenorsax
Charlie Malmberg, barytonsax
Dicken Hedrenius, trombon
Calle Bagge, piano
Peter Forss, bas
Jesper Kviberg, trummor
Betyg 4

På eftermiddagen, innan konserten, slängde jag ut en uppmaning på Facebook för att tipsa mina vänner om att ta sig till jazzklubben och lyssna på Jesper Kvibergs Social Club of Music. Blixtsnabbt replikerade karlskogagitarristen Jerry Haglund: Gå dit, det blir grym musik, Jesper Kviberg är landets bästa jazztrummis!
Trummisen Jesper Kviberg har lirat med de flesta inom svensk jazz. I sitt band Social Club of Music hörs det redan på namnet att här har han samlat sina bästa musikvänner för att där skapa egen musik. Jesper berättar också för Karlskogapubliken i samband med att han presenterar sina polare att i bandet finns så mycket musik, kompetens och kunskap att det bara dräller av bra jazz vilket också ger en diger låtlista att laborera med. Så blir det också, under smärre förvirring ändras körschemat flera gånger och låtar byts. Vid ett tillfälle blev introt helt fel, men det gjorde inget, man bytte helt enkel bara låt och körde på.
Musiken är som sagt egen, likaså arrangemangen. Det mesta har sina rötter i det traditionella, men inte uteslutande. Det sticker ut kokar över både lite här och där. Underfundigt finsnickeri och makalös ekvilibrism från samtliga musikanter genomsyrar konserten. Från fullt ös till musik som rinner sakta som sirap ner för väggarna och ut på scengolvet, klibbar sig fast i djupet av våra vidöppna sinnen till en magisk helhet av magi och känsla. Kvällens utstickare var kanske ändå Magnus Kjellstrands tolkning av Evert Taubes Fragancia med känslosamt understöd från Johan Setterlinds trumpet. Sticker ut gör också trombonisten Dicken Hedrenius. Det krävs inte bara kunskap och ekvilibrism för att bli en bra improvisatör, det krävs även fantasi och den varan besitter Dicken drösvis av. Det bevisas även i de låtar av honom bandet valde att spela, därtill också låttitlarna. Vad sägs om SOS (Sviten om skiten), Knölpoker samt E18. Inte direkt taget ur The American songbook precis.
Till sist, Jesper Kviberg må vara en ypperlig jazztrumslagare, men som presentatör och mellansnackare finns det mer att önska. Dock fanns det många i publiken som blev både glada och stolta när Jesper hyllade Cupol Jazz & Blues Club samt dess frontfigurer Bosse Carlén och Acke Svensson.
– Det är en ynnest att få komma till sådana här klubbar och spela, sa Jesper och fick därmed glödande applåder från den hundrahövdade publik som trotsad  februarikylan för en stund jazzgemenskap och värme i goda vänners lag.
Och förresten, visst är jag böjd att hålla med dig, Jerry Haglund.